header med betalingskort

Apportering er vigtigt

Når man anskaffer sig en hundehvalp, som med tiden skal blive til en jagthund, er der mange ting som skal trænes. En af de vigtigste er at hunden skal trænes til at apportere det skudte vildt. Apporteringen er faktisk så vigtigt, at jagtloven diktere at der skal medbringes en “egnet apporterende hund”, ved jagt med haglvåben.

Derfor har vi sammensat denne guide, som tager dig igennem nogle basale grundtanker og apporterings øvelser. Guiden er tiltænkt den tidlige træning af hundehvalpe, som ofte foregår i eller omkring hjemmet. Denne træning er meget vigtig, da det er med til at præge hundens opførsel og ageren fremadrettet.

Vi ønsker dig god læselyst og held og lykke med din nye hvalp.

Apportering starter som en leg

Apporteringstræning kan i princippet opstartes, så snart hvalpen er faldet til rette i sit nye hjem – altså omkring 8ugers alderen. Det er dog vigtigt at påpege at træning med så unge hunde, altid bør foregå som en leg. Når hvalpen mister interessen for legen, så bør den indstilles, indtil hvalpen igen er motiveret.

Inden man begynder legen med hvalpen, er det vigtigt at huske at jagthunde er avlet ud fra deres racespecifikke instinkter. Konkret betyder det at man har avlet jagthunde ud fra deres medfødte instinkt til at jage byttet og bringe det hjem til hulen. Dette medfødte instinkt skal du stimulerer i din træning.

Regler og grundtanker

Der er mange ting hvalpen skal forholde sig til i dens nye hjem, men allerede når den kommer ind ad døren, kan apportering i princippet leges ind ved at udnytte hundens medfødte instinkt. Inden vi kommer til mere konkrete øvelser, er det vigtigt at lære, og huske disse grundregler.

Ros og mere ros

Første og meget vigtige regel er ros, eller rettere sagt meget ros ! Det er super vigtigt at rose hvalpen når den kommer tilbage med noget til dig. Det er vigtigt at den fra dag et af, er opmærksom på at det bedste i hele verden, er at bringe “bytte” til dig. Dog er det også vigtigt at du ret hurtigt finder ud af hvilke remedier/legesager du ønsker at træne hvalpen med. Den må nemlig ikke begynde at tro, at den gør det godt, hvis den eksempelvis kommer med løbeskoene fra gangen, eller toiletrullen. Du må dog ikke skælde hvalpen ud, hvis den kommer med en sko eller lignende. Du bliver faktisk nødt til at rose den, og så sørger for at den ikke kan komme til skoene en anden gang.

Det er en god ide at vælge et eller to stykker legetøj, som du bruger i træningen hver eneste gang. Du kan med fordel investere i 2 ens dummyer, bolde, eller tøjdyr, som du træner med.

Det skal betale sig for hvalpen

Den anden regel vi skal igennem, er at det skal kunne betale sig for hvalpen at træne med dig. Påbegynd derfor kun leg eller træning, når du har tid til at gennemfører i et ordentligt tempo. Hvis du afbryder legen før tid, vil hvalpen søge sit naturlige instinkt, og løbe med byttet på egen hånd. Dette er ikke ønskværdigt i en træningssituation.

Det er ikke fordi at du skal bruge timevis når du træner med hunden, men bare vær opmærksom på at du har tid til at afslutte træningspasset med en succes.

Pas på med at overstimulere hvalpen

En tredje og meget vigtig regel, er at hvalpen ikke må overstimuleres i træningen, da den så mister fokus på opgaven. Legen skal altså foregå på hundens præmisser og hvis du ser at hunden begynder at miste fokus, så er det med at stoppe træningen. Efter noget tid vil du have en klar ide om hvor længe du kan træne med hunden, uden at den bliver overstimuleret.

En rigtig god grundtanke er at træne “lidt men ofte”. Træn rigtig gerne hver dag, men nøjes med at lave 3-4 succesfulde apporteringer om dagen. Planlæg gerne træningen til at foregå, når hvalpen er mest frisk. Har den lige været ude og motionere i haven eller lignende, vil energien og fokus mangle allerede fra start.

En anden rigtig god ting er at træne på et afgrænset område, så hvalpen ikke ender med at blive distraheret af omverdenen. Det kan eksempelvis være at du har et bryggers, en gang eller et andet aflukket (gerne langt og smalt) rum med god plads til at lege med hunden. Ønsker du at træne udendørs er det en god ide at sætte en lille smule hegn op, og danne et “langt og smalt område” til formålet.

Start med små apporteringsøvelser

Når du skal til at træne med din hvalp, nytter det ikke noget at gøre legen/øvelserne for svære. Start med at sætte dig ned på gulvet og kast det udvalgte legetøj eller dummy, ganske kort væk fra dig (1-2 meter) så hvalpen hele tiden har kontakt til dig. Hold blidt om hvalpen i kastet, så den ikke “knaldapportere” men slip hvalpen så snart legetøjet er landet.

Straks hvalpen tager bolden eller dummyen i munden, skal du animere den til at komme hen til dig. Husk at rose rigtig meget igennem hele situationen. Brug et venligt og blidt toneleje, som hunden vil finde behageligt. Husk også at rose hvalpen fysisk, ved at lade den komme op til dig og kæle med den. Efter ganske kort tid kan du koble en hundefløjte på, når du “kalder” hvalpen ind. På denne måden træner du både apportering og “indkald med fløjte” på samme tid.

Aflever til hånd

Kast aldrig en ny apport, før den første er afleveret til hånd. Det er vigtigt, at hunden fra starten lærer, at alt skal afleveres til hånd. Når dette “leges” ind i hvalpen, minimeres risikoen for fejl senere. Dette gøres bedst ved at hjælpe hvalpen hele vejen igennem.

Når hvalpen kommer tilbage med en bold eller dummy skal du sørger for at hjælpe hvalpen ved hele tiden at holde den ene hånd under den. På denne måde sørger du for at legetøjet lander i din hånd, selv hvis hvalpen slipper før tid. Altså skaber du en succesoplevelse og dem husker hvalpen altså ret hurtigt. Herefter kan du trille den anden bold eller kaste den anden dummy i den modsatte retning, så hvalpen finder ud af, at legen ikke er slut, før den næste begyndte.

Husk igen at du hellere skal træne ofte og lidt. Så hold øje med hvalpens reaktioner under træningen.

Hvis hvalpen eksempelvis vælger dig fra og løber med dummyen, er det fordi du ikke har været hurtig nok til at læse, hvornår hvalpens motivationskurve knækkede. Så stop træningen inden hunden bliver overstimuleret.

Valg af Dummy

Til den første del af træningen, hvor hvalpen er meget lille, skal du være opmærksom på at dummyen ikke er for stor, tung, og hård. Hvalpen skal kunne apportere dummyen, og holde fast i den, uden at tabe den undervejs i returløbet. Desuden skal dummyen helst være blød, for at hvalpen ikke lærer at vildtet skal “klemmes”. Den skal altså kunne holde dummyen med et minimalt kæbetryk.

I starten kan du sagtens træne hvalpen med en sammenrullet sok, eller en sok med en grydesvamp eller lignende i. Faktisk er disse løsninger ganske velegnede, da de overholder de ovenstående krav, til en let håndterlig dummy. Der findes selvfølgelig også hvalpe dummyer på markedet. Så hvis du ikke vil ofre et par sokker, kan du sagtens finde gode alternativer.

Når hvalpen bliver større og grundøvelserne er på plads, kan du finde en større dummy at træne med. Hunden skal nemlig vende sig til, at apportere vildt med en hvis vægt.

Du bør vælge en dummy, som passer til din hunderace og den træning du ønsker at gennemgå med den. Eksempelvis er en flydende dummy, med løst hængende hoved, en rigtig god ide til retrievere, som skal apportere på vand. Med sådan en, vil hunden få en følelse af at have et dødt stykke vildt i munden, i og med at hovedet vil hænge og dingle, som ved en dødskudt fugl. Desuden giver en flydende dummy, selvfølgelig også mulighed for at træne på vand, når hunden er klar til det.

En Canvas dummy derimod, giver mulighed for at træne apportering på land og har nærmere mundfølelsen af et stykke hårvildt, som f.eks. en kanin eller hare. Det smarte ved canvas dummyer er, at man relativt let kan tilføje fært til dummyen, da stoffet holder længere på lugten. Du finder duftmiddel til formålet her

Mange muligheder

Som afrunding er det vigtigt for os at sige, at en jagthund kan trænes på uendeligt mange måder. Derfor skal du selvfølgelig også træne din hund, som det giver mening for dig. Det vi har beskrevet her, er blot nogle grundprincipper og øvelser i apportering, som vi ved kan virke rigtigt godt, i den tidlige træning.

Hvis du vil vide mere om den videre apporteringstræning, kan du med fordel læse denne Artikel fra Jagt, Vildt og Våben.

header med betalingskort