header med betalingskort

Hvad skal kameraet bruges til?

Det kan være en forvirrende oplevelse at vælge det rigtige vildtkamera, der passer til dine behov. Med denne guide giver vi dig et grundlæggende indblik i, hvad et vildtkamera kan og hvordan det fungerer. Således håber vi, at vi kan hjælpe dig med, at gøre det hele lidt nemmere

Det allerførste du skal gøre er at spørge dig selv, hvad du primært skal bruge kameraet til. Det kan eksempelvis være at du skal bruge kameraet til overvågning af bygninger og lignende. I et sådant tilfælde skal du nok have et vildtkamera, som sender billeder direkte til dig. Så eventuelle tyve ikke blot kan løbe afsted med bevismaterialet.

Skal du derimod bruge vildtkameraet på dit jagtterræn og har du ikke brug for at få billederne tilsendt? Ja så kan du i mange tilfælde “nøjes” med et billigere kamera, som gemmer billederne på et SD-kort.

Uanset om du søger et vildtkamera til at spotte den store buk på dit revir, et overvågningskamera til at beskytte din ejendom eller et kamera til vildtprojekter, så håber vi, at denne vejledning hjælper dig på rette vej til at købe det bedste kamera til dine specifikke behov.

Herunder ser du et skema over vores vildtkameraer, som måske giver dig det nødvendige overblik. Vil du vide endnu mere om vildtkameraer inden du vælger? Så skal du blot læse videre i guiden

VildtkameraMMS/MailAppIR-lysReaktionRækkeviddeFoto pixels.VideoDK sprog/manual
Bolyguard BG310MFPJaNejUsynligt0,7 sek30m18mp720P HDJa
Bolyguard MG984JaNejUsynligt0,7 sek30m36mp1080p HDJa
Bolyguard BG584JaNejUsynligt1,2 sek27m24mp1080 HDJa
Bolyguard BG310NejNejUsynligt0,7 sek30m18mp720p HDJa
Bolyguard BG590NejNejUsynligt0,7 sek30m24mp1080p HDJa
Spypoint Link-Micro LTENejJaUsynligt0,5 sek25m10mpNejJa
Spypoint Link-Micro SolarNejJaUsynligt0,5 sek25m10mpNejJa
Spypoint FLEXNejJaUsynligt0,3 sek30m33mp1080p HDJa
Spypoint FORCE-PRONejNejUsynligt0,2 sek25m30mp4KNej
Spypoint FORCE-20NejNejUsynligt0,7 sek24m20mp720p HDNej
Spypoint Solar DARKNejNejUsynligt0,7 sek28m12mp1080p HDNej

Hvordan virker et vildtkamera ?

Her er 5 vigtige punkter, som du med fordel kan tjekke, inden du køber et vildtkamera.

  • Reaktions hastighed: Hvor hurtigt registrerer vildtkameraet at et menneske eller dyr går forbi ?
  • Batterier: Hvor lang tid er batteri levetiden ?
  • Har kameraet infrarødt flash eller har det usynlige “No Glow” dioder? Hvor meget lys er der på natbilleder ?
  • Billedkvalitet: Se eksempler på billeder fra kameraet på internettet (ikke manipulerede fotos) eller spørg leverandøren, om du kan få nogle demo billeder
  • Indstillinger og skærm: Hvor nemt er kameraet til at programmere og har det en billedskærm ?

Reaktionshastighed – Reaktionshastigheden på vildtkameraet, er den tid der går fra kameraet opfanger et objekt, til billedet bliver taget. Et vildtkamera reagerer på en kombination af varme og bevægelse og ikke alle kameraer er lige hurtige til at opfange dette. Triggerhastigheden er vigtig for mange af vores kunder, fordi de ønsker et “øjebliksbillede” fra kameraet. Eksempelvis er det ærgerligt hvis billederne altid kun viser bagkroppen af et dyr, fordi det ikke er hurtig nok til at tage billedet, når dyret går forbi.

I sammenhæng med reaktionshastigheden er det også relevant at se på kameraets detektionszone.

Detektionszonen er det område, hvor et kamera er i stand til at registrere bevægelse og optage et billede. Det drejer sig altså både om, hvor “bredt” kameraet kan opfange bevægelse, ud til siderne, men især også hvor langt ude kameraet kan fungere. Kig altid på kameraets specifikationer for at se om kameraet passer til dine krav.

Batterier – Når vi snakker batterier, er der flere muligheder til at holde et vildtkamera kørende, og valget afhænger af hvordan kameraet skal bruges.

De 3 typer af batterier vi oftest arbejder med, er: Alkaliske (alkaline) batterier, genopladelige batterier, og Lithium batterier. Her kan det godt tit betale sig at gå væk fra de “almindelige” alkaliske batterier, især hvis vildtkameraet skal hænge udendørs i en længere periode.

De alkaliske batterier er godt nok billige og gør helt sikkert arbejdet fint, men de er ikke ideelle, og du skal være opmærksom på den store forskel i ydeevne. Spændingsniveauet og den samlede kapacitet med et alkalisk batteri falder for hvert billede, der optages. Alkaline batterier giver et gradvist fald i belysningen, så hvert nyt billede bliver gradvist mørkere. Det er især mærkbart i efterår- og vintermåneder, hvor alkaliske batteriers kemiske egenskaber også reduceres drastisk ved kolde temperaturer.

Læs meget mere om de forskellige batterier og deres egenskaber længere nedenfor.

Infrarød eller No Glow dioder – Low Glow kameraer er de mest populære til overvågning af vildt, da de ikke skræmmer dyrene, som kameraer med infrarødt lys har tendens til at gøre. De er også utroligt populære som sikkerhedskameraer, da de optager billeder og video – også om natten – uden at mennesker kan se det. Så hver opmærksom på at dit næste vildtkamera, har en usynlig IR, inden du køber det. Dette vil oftest give det bedste resultat af “overvågningen”.

Billedkvalitet – De fleste tror fejlagtigt, at jo flere megapixel et kamera har, jo bedre billeder optager det. De fleste vildtkamera interpolerer megapixels hvilket betyder, at billedernes opløsning forbedres via software til en højere opløsning. Tænk på megapixel som små prikker på et billede. Jo flere prikker på billedet, desto mere kan du zoome ind på billedet og se detaljer. Desuden bliver billedet skarpere og lysere jo flere megapixel.

Interpolerede billeder skabes, når kameraet digitalt tilføjer ekstra pixels for hver rigtig pixel, kameraet opretter. I værste fald tilføjer softwaren ekstra pixels magen til den rigtige pixel. Så en grøn pixel opdeles f.eks. i 4, 8 eller 16 ekstra grønne pixels. Dette øger ikke billedets kvalitet eller mulighed for at zoome ind og se yderligere detaljer forringes. I bedste fald tilføjes ekstra pixels ved hjælp af computer algoritmer, der beregner farven på de tilføjede pixels. I begge tilfælde er den interpolerede fil større, så den forbruger ekstra lagerplads på kameraets hukommelseskort.

Så hvordan ved du, om et vildtkamera optager gode billeder eller ej? Du skal se eksempler på billeder fra kameraet og afgøre, om de passer til dine krav.

Så vidt vi ved, er Spypoint den eneste kamera producent på markedet, der ikke bruger software interpolering for at forbedre billedkvaliteten. De megapixel, der er angivet i specifikationerne, er reelt hvad kameraet præsterer.

Opsætning og visning – Det kan godt nogle gange virke uoverskueligt, at indstille et vildtkamera selv. Faktum er dog at du ikke behøver at være et teknisk geni for at håndtere et vildtkamera. De fleste kameraer kan faktisk indstilles på et par minutter. Kameraer som sender billeder på MMS eller Mail er selvfølgelig lidt mere komplicerede end et kamera som blot lagre på et SD-kort. Dette skyldes at du f.eks. skal indstille dine e-mail eller telefon informationer og teleudbyder, men de fleste finder ret hurtigt ud af det.

Husk at du ved køb af et vildtkamera hos Dangate.dk, altid får dansktalende og professionel support med i prisen

Batterier

Valg af batterier kan virke simpelt. Det er vel bare i med et sæt AA batterier fra supermarkedet og så ud i terrænet, ikke også? Nej så simpelt er det ikke helt. Der er nemlig en del faktorer som spiller ind, på valget af batteri. Så lads os lige gå igennem de 3 hovedtyper af batterier og deres egenskaber:

Alkaliske batterier – Langt de mest tilgængelige og prisbillige. Alkaliske batterier giver et strømniveau på ca. 1,5 volt pr. batteri, men de begynder at tabe strøm i det øjeblik, de sættes i en elektrisk enhed. Spændingsniveauet falder proportionalt med antallet af billeder, og det er især tydeligt, når du ser på nattebilleder fra dit vildtkamera. Billeder optaget tidligt i et alkalisk batteris livscyklus er fine og godt belyste. Disse tidlige fotos repræsenterer også kameraets maksimale blitzpotentiale. Nattebilleder bliver gradvist mindre belyste for hver dag, indtil du sætter nye batterier i.

Processen fortsætter indtil det punkt, hvor nattebillederne er sorte og / eller kameraet slukker på grund af lav spænding. Temperatur er også en vigtig faktor, da kolde temperaturer påvirker alkaliske batterier, der hurtigt kan miste op til halvdelen af ​​deres kapacitet, i selv let frostvejr.

Endelig er alkaliske batterier kun anvendelige 1 gang, så hvis du er miljøbevidst, vil du måske bruge en anden form for strømforsyning til dit vildtkamera.

Lithium batterier – Der er nogle klare fordele ved lithium batterier. De producerer 1,6 volt pr. batteri, og lige som faldende spænding giver svagere flash egenskaber, så giver en øget spænding stærkere blitz og lysere billeder. Flere test viser en 10% stigning i ydeevne ved brug af lithiumbatterier, så de forlænger den tid, dit kamera kan optage billeder, inden du skal skifte batterier.

Derudover er lithiumbatterier ikke påvirket af koldt vejr som alkaliske batterier, og de mister ikke strømmen gradvist. Det betyder, at dit vildtkamera vil være fuldt opladet, indtil lithiumbatteriet er helt tomt.

Ulempen med AA lithiumbatterier er den højere pris og at de også kun kan benyttes en gang.

Til gengæld tilbyder vi nu et genopladeligt lithiumbatteri. Det er dog en større størrelse og passer “kun” til vores 300-serie fra Bolyguard. Desuden anvendes de også i natoptik fra eksempelvis Pard og Sytong

Genopladelige AA-batterier – Selv fuldt opladede batterier producerer kun ca. 1,4 volt, og spændingen falder hurtigt til et arbejdsniveau på 1,2 volt, som de konsekvent kan levere til resten af brugscyklussen. En strømforsyning på kun 1,2 volt vil medføre drift problemer for de fleste vildtkamera på markedet, som behøver omkring 1,5 volt spænding pr. batteri. Det er meget almindeligt, at et vildtkamera bruger 4 batterier (6 volt = 4 x 1,5 volt).

6-volt enheder overvåger konstant spændingen og slukker automatisk kameraet, når spændingen falder til omkring 5 volt. Med genopladelige batterier, der kun leverer 1,2 volt pr. batteri, producerer de en samlet effekt på kun 4,8 volt. Dette gør genopladelige batterier uegnede til brug i vildtkamera.

Batteri levetid

Mange af de spørgsmål vi får på vores vildtkameraer, går på hvor længe de kan holde strøm. Det er et rigtig godt spørgsmål, som jo betyder noget for hvor ofte man skal ud på terrænet og skifte batterier. Men det er faktisk rigtig svært at svare på, da der er meget som spiller ind.

Beregning af batterilevetiden er nemlig meget kompliceret, fordi så mange variable faktorer påvirker det endelige resultat. Et vildtkamera kræver en vis mængde strøm for at være klar til at optage, når et menneske eller dyr går forbi.

I dvale tilstand varierer strømforbruget i de forskellige kameramærker (fra kun 170 mikro ampere til 11 milliampere eller mere). Du skal også overveje andre variable, såsom antal billeder der er optaget, andel af natte- og dag fotos, strømforbrug brugt pr. foto mv.

I det øjeblik et kamera registrerer en bevægelse går en række processer i gang før kameraet til sidst gemmer billedet på SD kortet. Denne serie af processer har forskellig varighed, omfang og intensitet afhængigt af kameraets mærke og model. Nogle af de mere almindelige processer omfatter:

  • Registrering af lysmængde og justering af indstillinger for optimal billedkvalitet
  • Registrere om der skal optages 1 foto eller mere eller video
  • Opladning af kondensator der styrer glødelampen
  • Omdirigering af strøm til infrarød flash
  • Adgang til lagerenheden for at forberede den til at gemme billedet på hukommelseskortet
  • Optagelse af foto eller video
  • Foto eller video gemmes på hukommelseskort
  • Få adgang til instruktioner fra firmwaren for at bestemme, hvordan og hvornår det næste billede skal optages.

Alle ovennævnte funktioner kræver tid og brug af strøm, og de er så variable at en konkret beregning af batterilevetiden er umulig. Dog er der en række produkter, som forlænger batterilevetiden betydeligt. Se eksempelvis den nedenstående powerbank, som drives af et solcellepanel

Solpanel

Nogle kamera som Spypoint Solar og Spypoint LINK-S har et indbygget solpanel der forsyner kameraet med miljøvenlig strøm. Kameraerne har et genopladeligt batteri, så det er ikke nødvendigt at isætte AA-batteriere. Solpanelet kræver endda ikke direkte sol for at oplade.

Til 6 volt kamera fra f.eks. Bolyguard kan du med fordel anvende en powerbank. Solpanelet har et kraftigt 7200 mAh lithium ionpolymer batteri, som hurtigt konverterer solenergi til strøm på kameraet. Solpanelet kan også bruges som strømforsyning til andre elektroniske 6 volt-enheder, såsom mobiltelefon, tablet mv.

Temperatur

Så vidt vi ved, er alle vildtkamera på markedet klassificeret som “vejrbestandige”, men kontroller altid kameraets specifikationer for at se driftstemperatur ydeevne, især hvis du har brug for at bruge kameraet i meget kolde eller varme områder.

De fleste nyere kamera er fuldt forseglede (med en gummipakning på indersiden), der beskytter kameraet mod fugtskader.

Det vandtætte og forseglede kamerahus giver dog nogle udfordringer, når temperaturen ændrer sig fra kulde til varme, især i løbet af foråret og efteråret, når forskellene i dag og natte temperaturer kan forårsage kondens / fugt omkring kameralinsen.

Problemet kan dog let løses ved at sætte et anti-dug indlæg ind i kamerahuset. Det absorberer fugt og sikrer, at kameraet optager skarpe billeder. Det kan også være en god idé at tage kameraet hjem for at tørre på en radiator en gang om måneden i denne vejrmæssige overgangsperiode.

Hvis du efter læsning af denne guide stadig er i tvivl om, hvad du leder efter, så er vi her altid til at hjælpe dig. Ring eller send en mail til info@dangate.dk, og vi vil gøre vores absolut bedste for at guide dig gennem junglen og finde det helt rigtige kamera fra vores sortiment fra Spypoint og Bolyguard.

header med betalingskort