header med betalingskort

Gåsejagt byder på masser af fantastiske oplevelser i naturen med gode jagtkammerater og indeholder samtidig alt, hvad man som jæger kan ønske sig af udfordringer og action

Skrevet af Klaus Nymark Nielsen

Trækjagt på gæs er jagt i en liga helt for sig selv og en brændende passion for mange jægere. Der er også dem, der gør det mere simpelt og bare gerne vil sætte sig i et læhegn eller en grøft og skyde en enkelt gås eller to på overfløj en gang i mellem.

Men gæssene er talrige som aldrig før og flere jægere end nogensinde har nu mulighed for at skyde gæs på deres revirer. Nu er jagten på grågæs og canadagæs endda startet 1. august på omdriftsarealer på landjorden. Nogle jægere har drevet gåsejagt i mange år og har stor erfaring, mens andre står og skal starte et helt nyt kapitel i deres jægerliv. Her er en guide til gåsejagt baseret på de erfaringer, som jeg har tilegnet mig med gåsejagt i de seneste 30 år. Et stort velkommen til dig, der står for at skulle i gang. Bare klø på og husk at vedholdenhed betaler sig.

Normalt kommer man ikke sovende til at skyde gæs. Det kan være hårdt arbejde, og man får som hovedregel løn som forskyldt! Har du gjort dit forarbejde godt, vil du oftest også blive belønnet. Man kan ikke sige, at der er nogen metode, der er mere rigtig end andre, så længe man gør alt, hvad man kan for at undgå anskydninger. Man kan gøre meget for at optimere sine muligheder for en vellykket jagt ved at indhente en solid viden på området. I denne artikel får du lidt af den hjælp.


Jagt stemningen:

Den lille flok grågæs vender rundt og går op mod vinden for 3. gang. Vores liggeskjul er gemt væk i de høje hvedestubbe og foran og imellem os står en større flok af blandede skaller og full body lokkegæs. De bevæger sig let i vinden og  ligner en flok foruragerende og rastende fugle på en stubmark. Gæssene snakker, og jeg lytter nøje til deres lyde og taler med få afvigelser konsekvent samme sprog i mit gåsekald. Jeg studerer deres reaktion og tilpasser min kalden derefter. De store fugle skruer sig ned i højde og har nu samtidig kurs ret mod den zone i lokkefugle formationen, hvor vi tidligt i morges har lavet en stor indflyvnings- og landingsplads. Det nøje udvalgte område i vores setup, som vi ønsker, fuglene skal styre mod og lægge an til landing over, og som vil give os 4, spændte jægere den mest optimale mulighed for at levere dødskudte gæs på et kort og forsvarligt skudhold. Nu er gæssene så tæt på, at vi tydeligt kan se, hvordan de drejer hovederne fra side til side for at finde ud af, om det er sikkert at gå ned.

I skjulene holder vi vejret, adrenalinet pumper rundt i årerne og spændingen er næsten uudholdelig. Folk er 100% procent fokuserede på at ligge helt stille, og sandhedens øjeblik er kun et splitsekund væk. Så går det alligevel galt! Da gæssene er 30 meter væk, fornemmer den forreste gås at noget er galt og udstøder et angstskrig. I næste nu hører vi et helt kor af denne karakteristiske lyd fra de flygtende gæs og samtidig den lige så karakteristiske lyd af gæssenes yderste svingfjer, da de trækker baglæns og væk. Da gæssene er forsvundet, rejser vi os til siddende stilling, puster ud, smiler bredt til hinanden, aflader og går ud foran vores setup for at finde ud af, hvad der fik gæssene til at slå af.


Grej til gåsejagt:

Et godt råd hvis du skal i gang med gåsejagt, er at købe det bedste grej, som du har råd til. Kvalitet og pris følges i denne forbindelse som hovedregel ad.

Husk at Rom ikke blev bygget på en dag! Køb eksempelvis hellere 6 gode lokkegæs end 12 af tvivlsom kvalitet. De gode lokkegæs holder simpelthen bedre og længere og vil være en meget større fornøjelse at håndtere og jage med. På de rigtige dage vil man sagtens kunne skyde gæs for billigere lokkere, men på de svære dage vil de naturtro, gennemarbejdede lokkefugle gøre en forskel. Køb lidt af gangen eller gå flere sammen, hvis I ønsker at jage med et større setup og betragt det som en investering.

Nu om dage kommer de fleste lokkegæs med tasker, hvor der er et rum til hver gås. Hvis der ikke medfølger tasker, fås der mange slidstærke og funktionelle af slagsen på markedet, som det er værd at kaste et blik efter. Det er en god investering, da taskerne beskytter dine lokkefugle og gør dem nemme at transportere og opbevare. Sørg for, at taskerne er lavet af solide materialer og har en godt polstret rem, der gør at de er til at holde ud at bære, når der skal gås langt. Har du din haglbøsse kær, er det en god ide at have et solidt foderal, der kan tage de knubs, som dit våben uvægerligt vil få på vej til og fra jagt. En sidste anbefalelsesværdig ting i denne kategori er en af de smarte “alt i en” tasker, som er praktiske til transport og opbevaring af patroner, chokes, adskilt rensestok, kald, ekstra handsker, kaffe, madpakke og hvad der ellers er nærmest uundværligt, når man er på gåsejagt. Penge brugt på en sådan taske, er ikke givet ud forgæves.

Et af de bedste indkøb til jagt, som jeg nogensinde har gjort, var da jeg for 15 år siden købte mit første Liggeskjul. Et transportabelt, let og lavt skjul, som man ligger ned i og er helt dækket af. Et skjul som man kan slå sammen og tage med sig, placere hvor jagten skal foregå og camouflere med den på stedet forekommende vegetation, så det falder fuldstændig ind i omgivelserne. Der findes forskellige typer af layout blinds. Den ene type er med alu-ramme i det meste af skjulets længde og fjederpåvirkede døre, der selv springer op, når man rejser sig til siddende stilling. Disse skjul er rummelige og behagelige at ligge i. Du kan sandsynligvis have din hund i sådan et skjul enten ved siden af dig eller bag rygstøtten. Geværet ligger nede i skjulet, og du kan have den ene hånd på pistolgrebet af dit gevær, mens du bruger kald med den anden. Der er et fint udsyn og den eneste ulempe er, at de er lidt større og dermed lidt vanskeligere at camouflere helt væk i terrænet. Den anden type er udformet som en slags pose og har en skærm i hovedenden, som man kan slå op med den ene arm, når gæssene er på skudhold. Geværet ligger ved siden af skjulet. Hunden skal man have i et separat skjul, men til gengæld er disse skjul lave, fylder ingenting og er nemme at få til at forsvinde selv i meget lav eller nærmest ingen vegetation. Jeg har haft stor glæde af mine liggeskjul til jagt på andre arter. For eksempel er de uovertrufne til kragejagt. Kragen er, ligesom gåsen, en meget årvågen og sky fugl, men i et layout blind, kan man få den helt tæt på. Liggeskjulet beskytter dig mod vejr og vind og det kan være rart, når man er afsted i regn- og snevejr. Det er en god ide at købe et hvidt snowcover til sit skjul, hvis der ligger sne, eller hvis man jagter med svaner i sit setup.

Man kan fint skyde gæs uden et liggeskjul. Afhængig af mulighederne på stedet, kan man vælge bare at gemme sig ved hjælp af den naturlige bevoksning på stedet. Er der en grøft midt i marken eller ligger der striber eller bunker af halm, så kan man sagtens skjule sig effektivt der. Men man skal være meget omhyggelig med at få gemt sig væk, og man må ikke på nogen måde afvige fra det øvrige terræn. Er man ikke dækket godt nok, opdager gæssene det straks og hvis de første flokke slår af, må man ud at se på, hvad der er galt og få det rettet.

Lokkefugle:

Køb de lokkegæs som du føler dig godt tilpas med at skulle jagte med, og som du stoler på. Køb lokkefugle, der ligner det de skal, og som du selv er overbevist om kan gøre arbejdet. Køber du kun en art lokkegæs så køb grågæs, da alle de andre jagtbare gåsearter også kan skydes for dem. Køb uv-sikrede lokkefugle, hvis du tror på den slags. Køb lokkegæs med flock, hvis du mener, det er vigtigt og vid så, at flocken kan være noget skrøbelig, og at der er ekstra arbejde med at passe på den. Jeg har altid smidt mine flockede gæs i en affaldspose af plastic, inden jeg har pakket dem i tasken. Der er forskel på kvaliteten af flock, så sørg for at den er i orden, inden du køber. Mange gider ikke bruge tid på at behandle deres lokkefugle som “kongeligt porcelæn”. De køber i stedet lokkefugle uden flock, der nu om dage fås i en rigtig god kvalitet.

De tåler nogle knubs, kan pakkes direkte i tasken og er også uv-sikrede. Køb gerne en god blanding af skaller, der ligner gæs, der ligger ned, og full body lokkegæs, der forestiller stående, aktive gæs. Jo flere forskellige krops- og hovedstillinger du har i flokken, jo tættere kommer du på noget, der ligner levende gæs. De fleste nyere lokkegæs er lavet således, at de kan bevæge sig i vinden. Bevægelse i lokkefugle flokken er virkelig vigtig og gør en forskel i forhold til om gæssene ser flokken og reagerer positivt, eller de blot flyver forbi. Det kan på dage med de rigtige vindforhold (3-10 m/s) være voldsomt effektivt at blande for eksempel Sillosocks (vindposelokkere) ind i flokken. På de vindstille dage, er det en god ide at have et gåseflag med til at give opmærksomhed på de rigtige tidspunkter. I de områder, hvor gæssene fouragerer sammen med de mange sangsvaner, der ankommer til DK først i november, bruger jeg altid så mange lokkesvaner som muligt. Svanerne er et fantastisk blikfang samtidig med, at de for gæssene er lig med ro og føde. Desuden er det nemt at camouflere sine liggeskjul med hvide snowcovers så den blender ind i en lokkefugleflok med mange svaner.

Kald:

Det kan være virkelig effektivt og udslagsgivende at kalde på og kommunikere med gæssene under jagten. Der findes efterhånden mange forskellige lokkekald på markedet. Der er gåsekald som er nemme at bruge, som man blot skal puste ind i, og som man kan lave de forskellige gåselyde med, ved at variere den volumen af luft, som man blæser ind i det. Disse kald lyder normalt ikke så højt og rækker dermed ikke så langt ud. Det kan være rigtig godt at starte med sådant et kald. Andre kald kræver mere øvelse. Dette gælder “short reed” gåsekald, hvor man skal kunne lave “back pressure” for at få de rigtige lyde frem. Til gengæld for en masse øvetid, får man så et redskab, der kan lave rigtig mange finesser og nå virkelig langt ud selv på blæsende dage. På Youtube kan du finde rigtig megen hjælp til at komme i gang med at bruge et gåsekald rigtigt. De forskellige gåsearter snakker forskelligt, og det er vigtigt, at du har et indgående kendskab til, hvordan de kommunikerer. Du kan finde videoer og lydklip på nettet med gæssenes lyde. Du er nødt til at have et kald til hver af de gåsearter, du jager. Du kan med fordel købe en flettet lanyard til dine kald. Så kan du have dem om halsen klar til brug, og du har samling på dem.

Gevær & patroner:

Gæssene er vores flyvende storvildt, og de er helt utroligt skudstærke. Det nytter simpelthen ikke at prøve at skyde dem ned på længere afstand end de af Naturstyrelsen anbefalede 25 meter. Vi skal kunne se os selv og resten af den danske befolkning i øjnene, når vi siger, at vi driver vores gåsejagt etisk korrekt og forsvarligt. Jeg skal afholde mig fra at komme med en længere moraleprædiken, men blot opfordre til at lade gæssene flyve, hvis de ikke er ordentligt på skudhold. Nu om dage er der ikke nogen, der dør af sult, fordi de lader en gås flyve videre. Tværtimod har jeg den største respekt for de jægere, der kan holde pegefingeren i ro, når chancen ikke er optimal. Om du vælger en s/s, en o/u, en pumpgun eller en halvautomat til jobbet er underordnet, blot du skyder godt med den og har gjort dig den umage at finde en patron, der sætter et godt skudbillede i bøssen. Gå gerne sammen med nogle kammerater, køb nogle forskellige kasser patroner og lav en sjov dag, hvor I prøveskyder jeres bøsser. Find den kombination af trangboring og patron, der giver den bedste dækning. Afstand, hastighed og haglstørrelse er de tre faktorer, der afgør om gåsen bliver slået ihjel momentant. Brug den hurtigste patron (475 m/s eller derover) med så stor en mængde af de største hagl (str 1, 2 eller til nød 3) som du overhovedet kan opdrive, som giver et fornuftigt skudbillede, og som samtidig er forsvarlig at bruge i netop din bøsse. Hvis du gerne vil genlade hurtig og bekvemt fra liggende stilling, er der måske en lille fordel i en halvautomat/pumpgun, da disse typer haglbøsser i sagens natur ikke skal knækkes. Til gengæld skal du så ud at samle patronhylstre op efter dig, da de bliver kastet vilkårligt ud til siden.  

Tøj:

Som til al anden jagt, skal din påklædning naturligvis være tilpasset vind og vejr. Lag på lag tøj og goretex yderst er at foretrække, så sved og kondens kan komme væk fra kroppen og der samtidig ikke kommer vand ind udefra.

Når der jages på oversvømmede marker eller man sidder i en grøft, kan det være smart med et par waders. Camouflagetøj, der passer ind i terrænet, er uundværligt, medmindre man bruger layout blinds. Ansigtsmaske og handsker er altid nødvendigt, da ansigt og hænder lyser op og skræmmer gæssene.

Hvordan griber jeg jagten an?

Inden jagtsæsonen skal du træne med dine lokkekald.

Inden jagtsæsonen skal du træne din hund i at forholde sig i roligt i det skjul, du bruger, uanset om det er et liggeskjul eller du bruger naturlig dækning. Nogle layout blinds er så store, at man sagtens kan have sin hund hos sig i skjulet. Andre har et specielt skjul med kun til hunden. Det er godt at have en neoprenvest til sin hund, så den ikke senere får gigt og andre skader af at være våd og kold.

Inden jagtsæsonen skal du holde øje med gæssene. Find ud af, hvor de raster, hvor de fouragerer, hvilken trækrute de vælger mellem de to steder, og hvornår de flyver.

Når jagtsæsonen er startet, er det med at komme afsted, hvis gæssene sidder på dit terræn. Når du jagter dem, hvor de fouragerer, har du nemlig den allerbedste mulighed for en udbytte- og oplevelsesrig tur. Tag gerne afsted dagen efter din observation, hvis du har mulighed for det, og der sidder mange gæs. Sidder der få gæs, kan det være en fordel at vente lidt, hvis du ser gæssene allerede den første dag, hvor de er begyndt at bruge marken. Måske vil flere gæs blive trukket til, men du skal omvendt ikke vente for længe. Min erfaring er, at gæssene går det samme sted i 4 til 5 dage, inden de flytter. Har de ædt op eller bliver skræmt derfra, forsvinder de naturligvis før. Har de føde og fred, kan de blive der længere tid, eller måske komme tilbage efter dages fravær.

Hvis du jagter langs fuglenes trækrute kan det kræve mere knofedt i form af større setup og mere intensiv kalden, at få fuglene til at afvige fra deres bestemmelsessted, men det kan ofte lade sig gøre. Det er som regel nemmest af få gæssene ned midt på en stor, åben mark. Her lander fuglene nemlig som regel, og så bevæger de sig rundt på marken efter hvor føden findes efterfølgende. Man placerer sig altid sådan, at man har vinden i ryggen, da fuglene uden undtagelse kommer ind til landing mod vinden.

For at få en fornemmelse for, hvordan lokkefuglene skal sættes op, er en det god ide at observere de gæs, der står rundt omkring på markerne. Ofte vil man se, at der ikke er meget system i flokkene, at de forskellige arter af gæs nogle steder går blandet rigtig godt sammen, og at sangsvanerne der kommer først i november også går sammen med dem. Jeg har ofte set grågæs, blisgæs, kortnæbbede gæs, canadagæs og bramgæs gå sammen med svaner i et stort virvar på en og samme mark.

Det er dog helt sikkert, at gæssene vil ankomme artsvis til marken om morgenen. Grågæs, blisgæs og kortnæbbede gæs kommer som regel først og dernæst følger canadagæssene. Jeg synes, det virker bedst at gruppere lokkefuglene nogenlunde artsvis, hvis jeg regner med at skyde flere arter på den samme jagt. Jeg kan dog sagtens sætte et par grågæs eller tre mellem Canadagæssene flere steder og omvendt. Det giver et ret realistisk udtryk.

Jeg laver gerne en stor, bred og åben vifteform eller et stort W, hvor jeg har mine Canadagæs i midten sammen med mine svaner, som for de flestes vedkommende er trukket helt ned i bunden af viften eller i spidserne af W’et.

På begge kanter kan jeg så have flokke af grågæs. Det er vigtigt, at der er et stort åbent område foran midt i viften eller to store åbne områder mellem benene i det brede W, som fuglene kan lægge an til landing i.

Jeg sætter gerne mine lokkegæs i mindre familieflokke. Fuglene i familieflokken må godt stå ret tæt. To sammen, en alene og tre, fire andre sammen lidt væk. Jeg har mellem tre og seks meter mellem disse familieflokke og en fem, seks familieflokke udgør tilsammen for eksempel den ene side af viften eller W’et. Den anden side og midten af formationen formes af et lignende antal lokkere stillet op på samme måde.

Sillosocks blandes sporadisk ind i setup’et for at give bevægelse. Skaller og full body gæs blandes godt sammen for at give indtryk af både hvilende og aktive fugle. Man bruger naturligvis det antal lokkefugle man har  til rådighed, og har man for eksempel kun grågæs, kan de, som tidligere nævnt, sagtens bruges til jagt også på de andre gåsearter.

Jeg foretrækker som regel at jage med så mange lokkere som muligt, men der kan være situationer, hvor der slet ikke skal bruges et større antal. Mere herom senere. Fra først i november og frem til sæsonens afslutning bruger jeg mellem 5 og 15 svaner i mit setup. Lokkefuglene kan stilles op med hovederne i alle retninger. Den gamle regel med at alle fugle skal stå med hovedet op mod vinden, er en dårlig ide, da den signalerer fugle, der er på vagt og  klar til at gå på vingerne. Blæser det virkelig meget, vil man dog sjældent se en gås, der står med bagenden direkte op mod vinden. Først på sæsonen og  igen hen mod sæsonafslutningen, når fuglene er blevet jagtet meget, har set mange setups af skjul og  store lokkefugleflokke og er blevet virkelig sky, kan man med succes benytte sig af “less is more” princippet. Minimér dit setup til en 3-4 tasker med gode lokkefugle og sørg for at gøre noget ud af opstilling og camouflage.

Prøv i det hele taget at gøre noget andet end alle de andre. Kald minimalt, brug flappere, brug fantasien. Det kan give positive overraskelser. I forhold til opstilling af lokkere er ovennævnte kun retningsgivende og på mange måder en generalisering. Du kan tage udgangspunkt i det, og når du så oplever, at gæssene ikke vil lege med, så lav det om. Stil anderledes op og prøv dig frem, med de erfaringer du selv har gjort dig i baghovedet. Har du lavet dit setup på åben mark, kan du med fordel placere skjulene i bunden af viften eller omkring de to spidser i W’et. Der må gerne stå lokkefugle helt op af skjulene, da de er med til at trække opmærksomheden væk fra disse. Sørg for, at der ikke er skygger nogen steder i forbindelse med dine skjul. Sørg for at placere skjul således, at folk får bedst mulig chance for gode skud. Din bevægelsesfrihed er begrænset, hvis du sidder på bagdelen i et layout blind. En højreskytte kan ikke komme ret langt rundt mod højre side og omvendt for linksskytter. Afprøv det, inden det er alvor! Det er surt ikke at kunne komme til at skyde, fordi du har drejet spidsen af dit skjul den forkerte vej i forhold til gæssenes indflyvning til lokkefuglene.

Jeg driver helst gåsejagt sammen med bare en enkelt makker. 3 går også an og for mig er 4 deltagere det maksimale antal, for alle skal kunne levere gode og forsvarlige skud, inden gæssene er udenfor skudhold. Det er godt at have en erfaren gåsejæger til at give hørbart signal til skud, når det helt rigtige øjeblik er inde. Vi skyder gæssene, når de er 15 til 20 meter væk, begynder at strække ben og fødder ud til landing og begynder at arbejde baglæns med vingerne for at sænke farten. Der er gåsen sårbar og har særdeles svært ved at komme op i vinden. Det er vigtigt at holde godt frem på gæssene, så de får hagl i hoved og hals. En bagligt ramt Canadagås kan fortsætte flere kilometer. Gæs flyver hurtigere end man tror, og er som regel også længere væk, end man regner med. Det er en god ide at have skridtet en afstand på 25 meter af fra dit skjul og ud til den yderste lokkegås på hver fløj. Når fuglene har passeret de to yderste lokkegæs på deres vej ind til lokkerne, så ved du, at de er på forsvarligt hold.

Bruger du ATV og trailer eller firehjulstrækker til at transportere dit grej, så lad være med at køre de sidste hundrede meter ud til jagtstedet. Tramp desuden så lidt rundt som overhovedet muligt, når du sætter lokkere og  skjul op. Køre- og  fodspor i en våd eller snedækket mark kan få gæssene til at slå af.

Brug dine kald i forhold til, hvordan gæssene reagerer. Se meget mere om dette i disse instruktionsvideoer:

Vejr og vind:

Høj himmel, sol og  vindstille er ikke specielt gode forudsætninger for en udbytterig gåsejagt. Gæssene flyver oftest højt under disse betingelser og  kan være ganske svære at narre. Er man stædig og  dygtig nok, er intet dog umuligt. Overskyet, gråt vejr med en lille smule vand i luften og en jævn til hård vind er meget bedre jagtvejr. Sne, slud og snedækkede marker kan være virkelig godt.

Efter jagten:

Hvis vi har været heldige at skyde et antal fugle, laver vi altid en pæn parade efter jagten. Dels for at ære vildtet og dels for at tage lidt billeder, som vi kan glædes ved og som kan bringe gode minder frem senere i livet. Vel hjemme vurderes, hvordan fuglene skal bruges. De mindste og yngste gæs plukkes gerne, da de egner sig godt til langtidsstegning i ovn. Enten plukkes hele gåsen eller brystpladen plukkes og skæres fri til en fin steg på ben. Skyder man hver sæson mange gæs, kan det betale sig at investere i en plukkemaskine eller være i ledtog med nogle, der kan kunsten at maskinplukke gæs. Der findes en tørplukkemaskine, der kan håndtere gæs, og ellers skal fuglene skoldes i en gruekedel eller andet egnet kar inden plukning. Det er noget, der kræver lidt plads og nogen erfaring, og de færreste har mulighed for en sådan håndtering af gæssene.

Plukning af gæs sker nemmest samme dag, som de er skudt. Man kan sagtens tørplukke gæs i hånden, men fjerene sidder ret godt fast og i begyndelsen kan det være svært. Jeg starter med at tage alle de store fjer (hale, inderste vingefjer ud til første led og de store dækfjer på gåsens sider) derefter plukker jeg halsen fri, fortsætter ned omkring begge vinger, ned langs begge sider og tager så bryst og ryg for at slutte af med gumpen.

Tag fat i en smule fjer med dun helt nede ved skindet mellem tommel- og  pegefinger og ryk så hurtigt og kraftigt nedad. Så går det. Jeg skærer skindet igennem ved vingeroden, vender vrangen af skindet med fjer baglæns ud til første vingeled og skærer vingen af her. De sidste hår og dunrester kan svides væk med en gasbrænder eller over en spritflamme. Benene skæres af i knæleddet og halsen klippes over et stykke oppe. Så lægges et snit i halsen og luft- og spiserøret frigøres grundigt. Dernæst skæres skindet igennem i et lige snit i bugen lige under brystbenet og ned rundt om kloaken. Så kan kråse, tarme, hjerte, lunger og lever tages ud, medens det stadig hænger sammen med det frigjorte luft- og spiserør. Det kan være svært at få det hele ud på en gang, men så må man lige gå “motorrummet” efter en ekstra gang og fjerne eventuelle rester til sidst.

Af store og ældre fugle bruges bryster og evt lår til koldrøg, spegepølse og tern til gryderetter. Der laves et lille snit i skindet på brystet, hvorefter det krænges til side. Med en skarp, fleksibel kniv skæres ned langs brystbenet som følges ud til siden. Foroven skæres ud langs ønskebenet og brystet skæres af, hvor det hænger sammen med vingen. Skindet kan krænges ned over lårene, som så kan frigøres med eller uden overlår. Skær i led, så du ikke ødelægger kødet. Du kan også, hvis du ønsker at lave sprængt gæs, flå en hel gås. Vær omhyggelig med det skudte vildt og skyd ikke flere gæs, end du kan ordne og bruge, medmindre du på forhånd har aftagere til fuglene. Der findes enkelte vildthandlere i Danmark, der stadig tager imod ænder og gæs, men prisen for vildtet er ikke høj. Der findes heldigvis også steder, der kan plukke, ordne og vacuumpakke dit vildt for dig, hvis du ikke har mulighed for at gøre det selv.

Hvis man har jagtet i regn- eller snevejr og kommer hjem med våde, flockede lokkegæs, så er det vigtigt, at man får dem tørret, inden de bliver stillet væk til opbevaring. Mit bryggers har tit været fyldt med lokkegæs, der har stået til tørre efter endt, våd jagt. Men oftest har jeg haft dem til at stå udenfor og tørre i sol og blæst, når det er blevet tørvejr igen. Når både gæs og tasker er tørre, kan grejet pakkes ned og stilles væk. Liggeskjulene er ofte både våde og beskidte af mudder og camouflagemateriale efter jagten. Jeg gør dem rene indvendig med en våd klud eller med vandslangen, hvis de er meget beskidte og stiller dem så op til tørre. Udvendig får de gerne en tur med en kost, når mudder og snavs er tørret ind. Skjulene har godt af et lag skidt, til at tage det værste genskin i det materiale, som de lavet af.

Efterskrift:

Det kan være en fantastisk oplevelse at prøve at være med til at skyde mange gæs, når det hele klapper. Hvis landmanden får sine afgrøder ødelagt af gæs, så kan det være nødvendigt at gå endog hårdt til fuglene. Vi skal hjælpe vores lodsejere, når de har brug for det. Har ynglesæsonen været god, er der et stort overskud at høste af, og man kan med god samvittighed skyde de gæs, som man kan håndtere, bruge og afsætte.

Om en gåsejagt har været en uforglemmelig og super spændende oplevelse behøver ikke nødvendigvis afspejle sig i et stort udbytte. Nogle af de jagter, som jeg personligt husker allerbedst, er dem hvor jeg kan huske hver enkelt skudchance. Andre momenter, der ikke går i glemmebogen er situationer, hvor alt gik op i en højere enhed, og tre mand skød de 6 gæs, der kom ind på stive vinger 3 meter over jorden. Sådanne intense oplevelser og glæden ved at nyde dem sammen med gode kammerater, er for mig en stor del af essensen i det at dyrke gåsejagt.

Gåsejagt kan være et udstyrsstykke! Gåsejagt kan også være enkelt! Gåsejagt er hvad DU gør det til!

Knæk og Bræk

header med betalingskort