header med betalingskort

Den røde ræv er et nysgerrigt og snedigt rovdyr, så lokkejagt på ræv er en jagtform, der udfordrer din erfaring og forberedelserne til jagten.

Rævehvalpe og unge ræve, der ikke har været jaget før, er nemmere at overliste end de ældre og erfarne ræve, som er vagtsomme og kender farerne. Men et godt lokkekald og den rigtige teknik er ofte nøglen til succes.

Der er flere forhold som spiller ind, når rævejagten skal forberedes, herunder terræn, vejret, dufte, yngleperioder, byttedyr, tiden på dagen mv.

Som ved andre jagtformer er forberedelse og observationer inden jagten et vigtig element for at få en succesfuld jagt på ræv.

Den kolde årstid er den nemmeste at lokke ræv, hvis man ser bort fra regulerings tiden på rævehvalpe. Fødemulighederne er begrænsede, og rævene har brug for ekstra kalorier for at klare vinteren. Derudover ligger rævens parringstid, eller rolletid som det hedder, også i januar og februar.

I rolletiden er rævene mere aktive og hanrævene dækker ofte store og nye område i deres søgen efter en mage. Dette er med til at gøre denne periode til en af de mest fortrukne når det kommer til lokkejagt på ræv. Det føles simpelthen bare som om, at der er flere ræve på terrænet og så hjælper det også på succesraten, at rævene har travlt med noget andet og derfor sænker paraderne en smule. Husk også at du i februar, må regulere ræve allerede fra 1 time før solopgang til 1timer efter solnedgang. Dette giver en unik mulighed for at komme ud efter ræven, i det tidsrum den er allermest aktiv.

Det optimale tidspunkt på dagen vil være fra morgenstunden eller ved skumring. Ræven er aktiv i de perioder på dagen, hvor dens byttedyr er aktive, så det er selvfølgelig også muligt at jage selv midt på dagen. Mange rævejægere fortæller, at den første morgentime lige når solen står op, er deres foretrukne tidspunkt.

På morgen jagten skal du selvfølgelig forsøge at komme på plads som lydløst så muligt, da ræven sandsynligvis allerede er aktiv i området. Hvis det er muligt at sidde i kanten af et åbent terræn, vil det være at foretrække, da ræven sikkert allerede er på jagt efter et bytte.

Når du er kommet på plads så er det en god ide, lige at vente 5 til 10 minutter, før du begynder at bruge dit lokkekald.

Valg af jagtplads til lokkejagt på ræv

Valget af jagtområde kan tage udgangspunkt i flere forhold. Vælg et sted med et godt overblik over terrænet, og hvor vinden ikke fører din færd direkte mod det område, hvor ræven forventes at komme fra. Husk at ræven altid vil forsøge at nærme sig et bytte op mod vinden. Altså med vinden i snuden. Så prøv at få en god udsigt hele vejen rundt.

Her vil det desuden være en fordel at sætte en ræve lokker (critter) op på marken, da den er super effektiv til at fjerne fokus fra dig, som har kaldt ræven frem med rævekaldet. Ræven hører lyden af et såret byttedyr og tror, at der er et nemt måltid inden for rækkevidde. Ræven ved 100%, hvor lyden kommer fra – selv på lang afstand, og når den ser den roterende critter, vil den instinktivt være optaget af at fange byttet.

Vi forsøger så vidt muligt også at vælge en placering, hvor vi ikke får morgensolen direkte i øjnene.

Vælg gerne en placering så højt i terrænet som muligt. Det er bedst at sidde på jorden enten på en siddepude eller en lav jagtstol. Sidder du i en jagtstige, hvor lyden af det sårede dyr kommer fra en unaturlig højde, så vil ræven ane uråd. Sørg i det mindste for at “kalde nedad” med lokkekaldet, hvis du skal jage ræv fra en jagtstige, så lyden rammer i jordhøjde.

Brug dit lokkekald rigtigt

Start med at kalde i rævekaldet 3-5 gange og hold en pause på 3-5 minuttter. Sørg for at skydestokken er klar, når du skal afgive skud. Vi har flere gange oplevet, at ræven dukker op hurtigt, efter vi begynder at kalde.

Start ud med at kalde lidt forsigtigt og med lav volumen, hvis der skulle være en ræv tæt på. Giver det ikke pote så øger du lydstyrken og længden på din kalden.

Afhængig af forholdene kan du bruge forskellige lokkekald. Typisk bruger man et rævekald, der imiterer en såret hare, fugl eller lyden af en gnaver (mus eller rotte).

Er terrænet åbnet og er der en vis afstand til, hvor du forventer, at ræven befinder sig, så anbefaler vi et hareskrig lokkekald. Vi bruger Dan Thompson´s lokkekald, der har en metal membran, som giver den helt rigtige lyd af en såret hare. Det er en ræve magnet.

Brug hånden foran lokkekaldet til at variere og gøre lyden autentisk. Dan Thompson’s hareskrig lokkekald (PC2, PC3, PC4 og PC5) er meget nemme at bruge – du skal i princippet bare blæse til, men forsøg efter bedste evne at gengive lyden af en såret hare.

Alle 4 af de ovennævnte lokkekald gengiver et hareskrig men varierer i volumen og tonen. PC2 og PC3 er kraftigst i volumen og anbefales derfor til de mere åbne områder. PC4 og PC5 er reduceret i volumen og anvendes derfor til jagt i terræn med buske, krat og træer. Tonen i Dan Thompsons PC lokkekald er forskellig, og nogle gange fungerer den ene tone bedre end den anden – derfor vælger mange rævejægere at have et udvalg af lokkekald med at forsøge sig med.

Husk at skyder du forbi ræven, som har reageret på et lokkekald, så har den oftest lært lektien og kommer IKKE igen på det samme lokkekald.

Vælger du placering i et terræn primært med buske, krat og træer, anbefaler vi, at du starter med forsigtigt at kalde med et Dan Thompson PC5 lokkekald, som ikke lyder så højt som PC2 eksempelvis. Det kan også være fugleskriget med lokkekaldet Crying Bird fra Klaus Weisskirchen. Er forholdene til en endnu lavere lyd, kan du vælge et musepib f.eks. foxcaller, Klaus Weisskichen musepib eller Dan Thompson PUR rævekald.

Sørg for at sløre ansigt og hænder med en ansigtsmaske, handsker og eventuelt et jagtskjul. Ræven har 100% fokus på det område, hvor lyden kommer fra, så der skal ikke megen bevægelse til for at afsløre din tilstedeværelse.

Mange mener at rævejagt er bedst på dage, hvor det ikke regner eller blæser for meget, men faktum er, at ræven skal ud og søge føde uanset vejret. Kraftig regn og blæst vil dog lægge en dæmper på dens aktivitet. Du kan drage fordel af situationen og lokke en ræv på skudhold, når et længere varende regnvejr aftager.

Ved jagt i blæsevejr skal man særligt forholde sig til vindens retning. Ligeledes i skov områder hvor den kan svøbe rundt. Her kan du med fordel anvende en vind indikator, som er en lille plast flaske med et fint hvid pulver, som tydeligt viser vindretningen, når du trykker på flasken.

Du kan med fordel placere en jagtkammerat som forpost længere fremme – Det kan give flere muligheder for succes på rævejagten.

Hvis ikke der er aktion inden for en 30-60 minutter, kan du forsøge et nyt sted, og reagerer ræven ikke på lokkekaldet den dag, så hjælper det sjældent at fortsætte med at kalde.

Som nævnt i indledningen handler lokkejagt på ræv meget om erfaring, list og forberedelse – så det er bare at komme afsted og øve sig og se, hvilke metoder, der virker.

Når det først det lykkes, så er jagt med lokkekald en helt unik og uforglemmelige jagtoplevelse.

Knæk og bræk.

header med betalingskort