header med betalingskort

Bukkejagt i Danmark

Bukkejagt er fantastisk og sæsonen venter lige om hjørnet, og jægere landet over glæder sig som børn til juleaften. Som jæger kender du det helt sikkert selv – det kribler i fingrene, for bukkejagten er bare noget særligt.

Men skal du have den optimale jagtoplevelse, når du sætter afsted den 16. maj, er god forberedelse nødvendig. Derfor har vi sat os for at hjælpe dig og så krydser vi ellers fingre for, at du får den sommerbuk, du har udset dig.

Nogle af de foretrukne jagtformer til bukkejagten er anstand og pürsch, mens buejagten også vinder stort indpas. Derfor er det også disse tre jagtformer, som vi vil beskæftige os med, her i artiklen

Anstandsjagt – Den mest brugte jagtform

Anstandsjagt er vel nok den mest foretrukne løsning til bukkejagten herhjemme, og det er der flere grunde til. Først og fremmest er det ikke alle danske jægere forundt at have et jagtterræn med gode pürschmuligheder, og derfor kan anstand være en nødvendighed. Derudover er anstandsjagt en super spændende jagtform, hvor det virkelig giver mening, at du bruger tid på terrænet, op til sæsonen, så du får dig placeret rigtigt, når bukkejagten går ind.

Mange jægere vælger også, at supplere timerne på terrænet med et eller flere vildtkameraer, som ophænges på udvalgte steder, hvor dyrene vil komme forbi. Hvis du skal bruge tips & tricks til at få det bedste ud af et vildtkamera, så kan du læse vores guide “Tips til ophængning af vildtkamera” 

Traditionelt set foregår anstandsjagt fra jagttårne eller jagtstiger, som står permanent på terrænet, og placeringen for jagten er mere eller mindre den samme, sæsonen igennem. Dette kan dog sagtens ændres, ved at bruge en foldbar jagtstige i et let materiale. På denne måde, kan du rykke skydestigen rundt på terrænet, alt efter dyrenes færden. Husk på at bukkene ofte ændre deres bevægelsesmønster, midt i sæsonen. Her begynder de nemlig at stå mere og mere gemt, på deres kommende “brunstpladser”.

Se eksempelvis vores HS-40 jagtstige, som kan samles på under 1 minut

Pürschjagt – Jagt på bukkens hjemmebane

Pürschjagt er en utroligt spændende jagtform, hvor du som jæger hele tiden er i øjenhøjde med vildtet. Dette giver ofte nogle helt unikke oplevelser ude på terrænet, hvor du ofte kan komme helt tæt på vildtet, hvis altså du har det rigtige grej, og ikke mindst er dygtig nok.

Pürschjagten foregår på bukkens hjemmebane og det er utroligt vigtig, at du overvejer hvert et skridt du tager. Dette gælder især hvis du pürscher i skov eller tæt krat, hvor bukken har mange muligheder for at se eller høre dig, før du ser den. 

Når du skal på pürschjagt er der en del udstyr, som kan gøre jagten en lille smule nemmere for dig. Først og fremmest er det en fordel, hvis du vælger noget jagttøj med en god camouflage, som også er lydløst i stoffet. Derudover er en håndkikkert, til at scanne terrænet med, uundværlig på pürschjagt. Håndkikkerten kan du med fordel, have hængende i en kikkertsele som denne. Så skal kikkerten ikke op og ned af lommen, hver gang du skal bruge den, og du undgår en masse unødvendig bevægelse.

En god og stabile skydestok er også en rigtig god følgesvend, på pürschjagt efter sommerbuk. Med en sådan har du meget bedre mulighed for at afgive et forsvarligt skud, når chancen opstår. Jeg vil til enhver tid anbefale at bruge en “4-benet” Skydestok, som har to holdepunkter, til riflen. Den giver et utroligt stabilt skud, og kan anvendes til lidt længere skudafstande, hvis du jager i åbne områder. Jager du derimod i tæt skov, hvor skudafstanden er kort og situation kan opstå hurtigt? Ja så kan du bare lade være med at folde den helt ud, og i stedet bruge den, som en almindelig 2-benet skydestok. 

Er du så heldig at du allerede nu ved at du skal pürsche dig igennem bukkejagten, så kan det også være en fordel at tænke på sløring. Derfor kan du med fordel kigge på handsker og ansigtssløring. Ikke at det er livsnødvendigt for at skyde en buk på pürsch, men det giver ofte muligheden for at komme lidt tættere på dyrene, og dermed få en mere intens oplevelse.

 • Vare på tilbud
  Dangate Skydestok - 3 delt
  Dangate Skydestok – 3 delt
  699,00 kr.
 • Deerhunter 3D Sneaky jagthandsker
  Deerhunter 3D Sneaky jagthandsker
  129,00 kr.
 • Deerhunter ansigtsmaske Max 5
  Deerhunter ansigtsmaske Max 5
  199,00 kr.

Buejagt – Bukkejagt i stenalderstil

Buejagten vinder i disse år indpas hos de danske jægere, og det forstår vi godt. For ikke nok med at du som buejæger er tvunget til at komme ind på under 25 meter af sommerbukken, så er der altså også bare noget stenalderagtigt over at jage med bue og pil, som gør tilfredsheden ved at skyde en buk med bue, endnu større end med riffel.

Ved buejagt er evnen til at falde i med terrænet, og lydløshed alfa og omega. Derfor kan du som buejæger med fordel, gå efter beklædning i camouflage og lydløst materiale, som det også er tilfældet når riffeljægeren skal pürsche.

Derudover er det også vigtigt at du vælger let og lydløst fodtøj, og faktisk kan et par lette jagtsko ofte være bedre end en stor støvle, så du så ubesværet som muligt kan komme på skudhold af bukken.lette jagtsko.

Noget andet, som kan hjælpe både buejægeren og pürschjægeren er forskellige duftmidler/lokkemidler. Nogle af disse bruges til at sløre fært og andre har en decideret lokkende effekt på vildtet, heriblandt råbuk.

Lokkemidler til jagt er ikke meget brugt i Danmark, men i USA bruges det af nærmest alle buejæger. Amerikanerne bruger ofte et fært-hæmmende duftmiddel til at sprøjte under støvlerne og en syntetisk bukkeurin til at lokke bukken frem med. Vi har selv testet flere af vores lokkemidler, foran et vildtkamera, og konklusionen er, at det virker ret godt. Så har du jaget bukken uden held? Så er det faktisk et ret godt bud, på et lille Es i ærmet, som kan gøre udfaldet. 

 • Vindindikator
  Vindindikator
  59,00 kr.
 • Urinduft lokkemiddel
  Urinduft lokkemiddel
  179,00 kr.

Pakkeliste til Bukkejagt

Nu er der styr på grundprincipperne, og lidt af udstyret bag en succesfuld bukkejagt. Så mangler vi bare alt det andet du skal huske inden vækkeuret ringer den 16. Maj. Dette hjælper vi selvfølgelig også med, og vi har derfor lavet en pakkeliste, med de ting vi selv ynder, at have med på bukkejagt.

Indskudt riffel og dertilhørende jagtammunition: Det siger sig selv, at du ikke kan gå på bukkejagt uden at have en riffel der er klar til opgaven, så derfor anbefaler vi, at riflen er indskudt inden d.16. maj.

Jagttegn og våbentilladelse: Det er klart, at du skal have sit papirarbejde i orden, og derfor anbefaler vi, at du inden bukkejagten lige får tjekket, at alt er som det skal være.

En god håndkikkert: En håndkikkert i en god kvalitet er essentiel til bukkejagt. Den giver dig muligheden for både at sondere terrænet og spotte dyr i god tid, samtidig med, at du får mulighed for at bedømme bukkenes størrelse inden du skyder. 

Den helt rigtige beklædning: Det er en god ide at klæde sig på efter lag-på-lag-princippet, hvor man ifører sig et inderlag, mellemlag og et yderlag.

Skydestok: En skydestok er et fremragende værktøj til riffeljagt, og derfor skal du selvfølgelig også medbringe en på din bukkejagt.

Jagtkniv:  En skarp kniv er et uundværligt redskab til jagt, og ofte har mange jægere et nærmest personligt forhold til deres favoritkniv, som tit har fast plads i bæltet. Derfor skal den selvfølgelig også med dig på bukkejagt.

Siddepude: Ofte begynder du at fryse fordi kulden trænger ind fra det du sidder på, om det er i tårnet eller på jorden er ud i et. Derfor er en lille siddepude en rigtig god og billig løsning, da den lige giver den afstand, der er brug for mellem kroppen og den kolde flade.

Sløring: Selvom du sidder i højden, skal du ikke tro, at bukken ikke kan se dig, derfor er en form for sløring en god ide. Ikke at man nødvendigvis behøver at have et fuldt camoflagesæt på, men et par handsker og en hat eller kasket klarer ofte opgaven. Handsker og hovedbeklædning giver både varme og maskerer dine bevægelser, da hænderne og hoved nu også falder i med naturens farver, så det er rent win-win.

Høreværn: Mange ældre jægere kan nok huske at der sjældent blev brugt høreværn eller anden beskyttelse på jagt før i dage. Dette har heldigvis ændret sig, og du SKAL bare have høreværn med, hvis der skal afgives skud, sådan er det. Der skal vitterligt ikke mange skud til, før du risikerer at pådrage dig en permanent høreskade. Heldigvis findes der rigtig mange gode typer beskyttelse, eksempelvis er et par aktive hørevær en god ide. Med dem kan du høre alt, der sker omkring dig, indtil skuddet lyder, hvor høreværnet så automatisk lukker lyden ude.

En taske samt det rigtige indhold: En rigtig fin ting at have ved hånden er en lille taske med alt, hvad man kunne komme ud for at skulle bruge. Tasken kan indeholde toiletpapir, engangshandsker, myggespray pudseklud til kikkertlinser, termokrus med kaffe, snacks, drikkevarer osv.

Knæk og bræk derude

header med betalingskort