header med betalingskort
Vi holder påskeferie - telefonerne er åbne igen d. 2, hvor alle ordrer også afsendes

Natkikkert til jagt

De seneste år er flere og flere jægere begyndt at anvende natkikkerter til jagt. Dette sker af flere grunde. En af disse er helt sikkert, at det fra Februar 2020 blev lovligt at anvende natoptik, i kampen mod mårhunden herhjemme. En anden er, at flere af natkikkerterne på markedet, efterhånden er så langt nede i pris, at de fleste jægere kan være med økonomisk. Dette skyldes en massiv teknologisk udvikling på emnet.

At gå på jagt om natten er spændende og udfordrende og selv om brugen af natkikkert, selvfølgelig har gjort det lidt nemmere, så er det bestemt ikke kedeligt. Sanserne arbejder på højtryk og selv den mindste lyd i mørket, kan få hjertet til at slå et ekstra slag. Endnu værre bliver det når først mårhunden eller vildsvinet viser sig – her kan det for alvor blive svært at styrer “bukkefeberen”.

Hvorfor bruge natkikkert ?

Brugen af natoptik til jagt har tidligere delt vandene en smule. Nogle jægere har været for og andre har været imod, og det er selvfølgelig naturligt nok, at ikke alle er enige om alt. 

Vores holdning er at hvis en natkikkert  bruges med en vis forsigtighed, så er det et fantastisk værktøj til både vildsvinejagt, regulering af mårhund og til rekognoscering på terrænet. 

På vildsvinejagt har jægeren eksempelvis langt nemmere ved at udvælge det helt rigtige dyr til afskydning, i forhold til “førhen” hvor meget af jagten foregik med almindelige sigtekikkerter og kun månens lys som hjælp. Desuden er det også meget nemmere at lave et helt perfekt skud, når man benytter en natkikkert, i forhold til måneskinsjagten, hvor vildsvinene blot præsenteres som sorte silhuetter i mørket.

I kampen mod den invasive mårhund i Danmark, har lovliggørelsen af natudstyr også gjort en kæmpe forskel og afskydningstallene er steget kraftigt siden da. Så der er ingen tvivl om at det er et vigtigt og effektivt værktøj. 

Det er dog vigtigt at påpege at en natkikkert ikke gør nat til dag. Derfor skal man selvfølgelig være meget påpasselig med at afgive skud, før man har fået en ordentlig chance til at vurdere både vildtet og situationen. Det skal man selvfølgelig også om dagen, men her har man dagslyset til sin rådighed og kan bedre se alle detaljer på vildtet, kuglefang, forhindringer osv.

Hvilken natoptik skal jeg vælge ?

I takt med at efterspørgslen på natkikkerter er steget, er udbuddet, naturligt nok, fulgt i samme retning. Det betyder at der efterhånden er rigtigt mange mærker og modeller at vælge imellem på markedet, og det kan godt føles som lidt af en jungle – så hvad skal man vælge?

IR eller Termisk ?

Der findes to overordnede typer af natkikkert, som kan benyttes til jagt. Hver især har de deres fordele og ulemper og det kan være en god ide at spørger sig selv om hvad man skal bruge sit natudstyr til, inden man beslutter sig for hvilken type man vil have.

Den ene er “IR kikkert” som via infarødt lys og specielle linser, kan opfange lys og billeder, som ellers er usynligt for det menneskelige øje, og gengive det hele på en skærm. Med IR-teknologien bliver den mørke verden omkring en, pludselig mulig at følge med i og man kan se både dyr og træer ganske tydeligt. Dog skal dyrene være frie af buske og træer, før man kan se dem, fuldstændig som man kender det fra almindelig jagt. 

Fordele ved IR-kikkert

  • Et mere naturligt billede end ved termisk = lettere at vurdere situationen
  • Let at se dyrenes kendetegn og detaljer (bedre vurdering af dyr)
  • Oftest billigere end Termisk udstyr
  • Kan i mange tilfælde monteres på din almindelig sigtekikkert

Ulemper ved IR-kikkert

  • Svært at opfange dyr, som står “camoufleret” f.eks. I eller op imod skov 
  • Tåget og diset vejr er en forhindring for et godt billede
  • Operer typisk ikke på så lange afstande som ved termisk

Den anden type natkikkert som findes, er den “Termiske kikkert” som ved hjælp af sensorer opfanger og gengiver temperaturforskelle og varmesignature. Det vil sige at et stykke vildt, som jo er varmblodet, vil står skarpt frem i sigtet. Jo større forskel der er i temperatur, på et dyr og omverdenen, jo skarpere et billede vil man opleve. 

Fordele ved termisk kikkert

  • Kan opfange vildtet, selv dybt inde i skove, eller bag småbuske og blade
  • Kan opfange varme-signaturer på lange afstande 
  • Er ikke så udfordret af vejrforhold som IR-kikkerter 

Ulemper ved termisk kikkert

  • Giver et klart billede af vildtet selvom det står bag små buske og blade = risiko for fejlskud
  • Fungerer ikke optimalt i dagslys
  • Sværer at vurdere dyrets detaljer og kendetegn
  • Oftest større og tungere end IR-kikkerter
  • Som regel dyre end IR-kikkerter

Vores eget valg af natudstyr

Faktum er at de fleste danske jægere bruger deres natudstyr til regulering af mårhund eller vildsvinejagt på fodderpladser, hvor skudafstanden er kort og placeringen er udvalgt til formålet. Dette stiller ikke super høje krav til udstyret, og et godt klart billede og en funktions afstand på omkring 200 meter, vil i langt de fleste tilfælde være alt rigeligt.

Derfor anbefaler vi faktisk de fleste jægere, en af de såkaldte “clip-on” modeller. En clip-on er en lille IR-kikkert, som monteres på den almindelig sigtekikkert og forvandler den til et natsigte. Clip-on er den billigste løsning indenfor natkikkerter, men det skal du ikke lade dig skræmme af. Det er faktisk en rigtig fin løsning for de fleste jægere og også en løsning vi selv bruger.

Ønsker man et endnu federe set-up er det super effektivt, også at have en termisk håndspotter. På den måde kan du spotte vildtet på lang afstand og inde i skoven, og så bruge din clip-on til selve skuddet.

Hvis Clip-on løsningen lyder som noget for dig, så anbefaler vi dig at kigge på vores “Sytong HT-66” som er en stærk spiller på markedet. Kikkerten kan både bruges som håndspotter og den kan monteres på din sigtekikkert og så kan den kan bruges både nat og dag.

Syntong HT-66 minder på mange måder om den populære Pard NV007 som vi også forhandler, men vi sværger selv til Sytongen. Årsagen skal findes i at Sytong HT-66 er nemmere at indstille og desuden udstyret med en “fish-eye”linse på sin IR-lygte. Dette giver et bedre og bredere billede på skærmen og dermed en bedre udnyttelse af skudchancerne.

Fælles for begge produkter er dog at de fungerer aldeles udemærket, er nemme at have med, og fås til en meget overkommelig pris.

Du kan se en video hvor Sytong HT-66 og Pard NV007 testes mod hinanden her – Klik for video

Husk at du skal søge politiet om tilladelse, hvis du skal bruge en natkikkert, som på den ene eller anden måde, kan monteres på riflen og bruges som sigtemiddel. Det kan du gøre ganske gratis lige her

Vi håber du er blevet en smule klogere på valg- og brug af natoptik og vi sidder selvfølgelig altid klar til at besvare yderligere spørgsmål på vores kundeservice

Skal du bruge hjælp til opsætning af Baitplads til mårhund eller valg af vildtkamera? Så se også disse artikler. Guide til baitplads og Guide til vildtkamera

header med betalingskort