Gode råd til opsætning af dit vildtkamera
Hvis du vil have det allerbedste resultat ud af dit vildtkamera, så er det slet ikke lige meget hvor og hvordan du hænger det op. Derfor har vi lavet en guide til opsætning af vildtkamera, som tager dig gennem nogle gode overvejelser, som vil sikre dig bedre billede-og video materiale af dit vildt.
Klargør dit kamera hjemmefra
Det er en rigtig god ide at klargøre dit kamera hjemmefra, så det er helt klart til at hænge op, når du kommer til skoven.
Start med at sikre dig at der sidder et ordentligt SD-kort i kameraet, det må gerne have en god lagerplads så det kan hænge noget tid, uden at blive fyldt op. Vi anbefaler fra 16gb og opefter. Husk at et SD-kort stadig er en god ide, selvom dit kamera sender billederne via sms, mail eller app, da kameraet så automatisk lagre billeder på SD-kortet, hvis der er tidspunkter uden forbindelse.
Sørg for at der er friske batterier, af en god kvalitet, i kameraet. Så er du sikker på at du har strøm til en lang periode, og du skal ikke skifte batterier i tide og utide. Der findes rigtig mange løsninger til at forlænge dit vildtkameras batteritid, se eksempelvis vores lithium batterier, solceller og powerbanks, som holder dit kamera kørende i meget lang tid.
Det er også et godt råd at vælge dine ønskede kameraindstillinger hjemmefra. På de fleste kameraer kan du nemlig vælge om du vil have billeder eller video, hvor mange billeder der skal tages på én gang osv. Så vælg de indstillinger der passer til dine behov. Personligt har jeg ikke lyst til at få 100vis af billeder af det samme dyr på samme tid. Derfor er mine kameraer indstillet til at tage billeder når dyret kommer til pladsen og nogle sekunder frem og så gå i pause mode i 5 minutter.
Når du har valgt dine indstillinger, anbefaler vi at du tester dit kamera derhjemme. Hæng det op i stuen eller i haven i nogle timer, og gå forbi det med jævne mellemrum. På den måde sikre du at alt kører som det skal, og du undgår at køre frem og tilbage til jagtterrænet for at få kameraet til at virke.
Find det helt rigtige område til opsætning af vildtkamera
Det kan godt være svært at finde det perfekt sted at hænge et vildtkamera op. Så vi anbefaler at du bruger lidt tid på at kigge efter tegn fra vildtet. Så kan du temmelig sikkert finde et område, hvor dyrene kommer forbi.
Se eksempelvis om du kan finde en god og velbrugt veksel, lejer hvor dyr har sovet, eller fodspor og afføring. Så skal der nok komme billeder ind ret hurtigt. Er dit fokus på råbuk eller hjorte, kan det også give nogle gode billeder, hvis du finder friske fejninger og skrab, og placere dit kamera der. Hel konkret er det bare en god ide at finde et sted, hvor der er tegn på aktivitet.
Hvis du har en fodertønde, sliksten, eller en anden form for foderplads, er det selvfølgelig også helt oplagt at sætte et vildtkamera op der. Her vil du få billeder af mange af terrænets dyr, da de fleste arter vil søge den let tilgængelige føde. På den måde kan du følge bestandens udvikling og generelle sundhed.
Placering og opsætning af vildtkamera
Når du har fundet det rigtige område at “overvåge”, skal du finde det helt rigtige sted, til selve vildtkameraet.
Placer først og fremmest kameraet på noget stabilt. Hvis kameraet placeres på et lille vindfølsomt træ, vil du få alt for mange billeder når vinden rykker med træet. Vælg derfor et godt solidt træ, eller bank eventuelt en pæl ned og spænd kameraet fast på den. Med en pæl er du også mere fleksibel til at placere vildtkameraet helt perfekt.
Peg dit kamera enten mod nord eller syd. Så undgår du at få en masse billeder som er overeksponerede (hvide/blændet) af solopgang og nedgang. Desuden undgår du også at kameraet udløser sig selv og tager billeder af en helt masse ingenting.
Sæt kameraet op i den rigtige højde, vinkel og afstand, og peg det nøjagtigt derhen, hvor du forventer at dyrene kommer forbi. Tænk også lidt over hvad du ønsker at have billeder af, f.eks. Bør du hænge kameraet en smule højere hvis det er kronvildt du ønsker de bedste billeder af. Normalt anbefaler vi at du hænge kameraet i en højde på mellem 1-2 meter, alt efter terræn og vinkel.
Sørg for at rydde planter, grene og anden vegetation, som kan nå ind og udløse kameraet. Hvis ikke der er et frit “synsfelt” vil selv de mindste bevægelser fra vindpust, udløse kameraet. Kan du placere kameraet så åbent, at du ikke behøver at klippe grene og lignende, er det selvfølgelig helt perfekt.
Afstanden er vigtigt i forhold til kvaliteten af billederne. Står kameraet for tæt på, når dyrene passere, vil du tit få nærbilleder af dyrenes kroppe(svært at skelne han og hundyr fra hinanden). Står det derimod for langt væk risikere du at sensoren slet ikke fanger dyrenes bevægelse. En afstand mellem 5 og 15 meter er velegnet til de fleste opsætninger.
Du kan prøve dig frem med afstanden, ved selv at gå ind foran kameraet nogle gange, indtil du synes at billedet er perfekt. Lidt ekstra tid med at dobbelttjekke de vinkel, højde, afstand og indstillinger, er rigtigt godt givet ud. Især hvis du har langt til dit jagtterræn.
Lad vildtkameraet arbejde
Det er rigtigt nemt at blive fristet til at tjekke vildtkameraet i tide og utide, når først det er hængt op. Vi vil dog råde dig til at lade det hænge i minimum 14 dage ad gange, inden du tjekker det. Så er der nemlig mere ro og mindre fært i området. Dette vil gøre at dyrene også er mere rolige og de vil oftere komme forbi kameraet.
Der findes dog heldigvis en lang række vildtkameraer, som kan sende billeder og videoer hjem til dig. Det kan enten foregå ved mms, på en email eller ved en appløsning. Vi har flere kameraer fra både bolyguard og spypoint som har disse funktioner.
Denne type kameraer er meget anvendt af jægere som regulerer mårhund, da de så kan rykke ud når mårhunden er på pladsen og af jægere som har jagt i Sverige, så de kan se hvornår der er vildsvin på foderpladsen. Desuden er de faktisk også meget brugt til overvågningsopgaver både professionelt og privat.
-
Vare på tilbudBolyguard BG310M med App, Tilbehør & 3 mdr gratis SIM abonnementOriginal price was: 2.499,00 kr..1.799,00 kr.Current price is: 1.799,00 kr..
-
Vare på tilbudBolyguard BG584-24MP – 4G vildtkameraOriginal price was: 2.699,00 kr..1.999,00 kr.Current price is: 1.999,00 kr..
Undgår tyveri
Det sker desværre at vildtkameraer bliver stjålet ude fra de danske jagtområder. Så hvis du har et jagtområde, hvor der færdes andre mennesker, så kan tyverisikring være nødvendigt. Der findes heldigvis flere løsninger til problemet.
Du kan eksemplevis sikre dine vildtkameraer med en kabellås eller en sikringsboks til formålet. En billig cykellås kan også være en fin ide, bare husk ikke at smide nøglen væk.
Hvorfor bruge et vildtkamera?
Rigtig mange jægere og jagtkonsortier, vælger at benytte et eller flere vildtkameraer på deres jagtterræn, og det forstår vi godt.
Opsætning af vildtkamera giver nemlig nogle unikke muligheder for at følge dit vildt, og dets adfærd og udvikling. Eksempelvis kan man holde øje med dyrenes sundhed, mængden af rovvildt på terrænet, og bukke og hjortes trofæudvikling. Alt sammen viden, som giver dig mulighed for at planlægge din jagt og din afskydning mere selektivt, end hvis du gik i skoven “i blinde”.
Desuden er det også bare helt vildt hyggeligt, at følge med i hvad der sker ude i naturen. Mange jægere oplever at få billeder af sjove og sjældne situationer fra dyrenes verden.
Man skal selvfølgelig ikke regne med, at et vildtkamera kan gøre det ud for gode jagtkundskaber og færdigheder i naturen. Det er lige netop i kombination med disse, at et vildtkamera er et rigtigt nyttigt værktøj.
Vi håber du har fået den hjælp der skulle til, for at få nogle rigtig gode billeder med dit vildtkamera.
Knæk og bræk
Skal dit vildtkamera bruges til foderplads eller baitplads til mårhund? så har vi disse to artikler som måske også er interessante for dig: “Oprettelse af baitplads til mårhund” og “Sådan laver du en foderplads til vildsvin”