Forslag til opstilling af lokkefugle til gåsejagt på landjorden

Gåsejagt på mark er en virkelig spændende form for jagt – men også en vanskelig udfordring.

Når først gæssene har været jagtet et par uger, har de hurtigt lært, hvor skal de være på vagt.

De finder jo hurtigt ud af, at det sikreste sted er midt ude på marken, og derfor må jægeren kunne komme på skudhold, hvor gæssene vil lande. Det er stort set kun muligt ved at bruge lokkegæs og et gåseskjul (layout blinds).

Vi giver her vores bud på, hvad du kan gøre, og hvad du skal bruge.

Lokkefuglenes kvalitet og placering kombineret med et par andre teknikker kan betyde forskellen mellem en meget vellykket dag, fyldt med spænding og jagtheld eller modsat en dag med frustration og irritation.

Lad os først se på lokkefuglen

De 3 vigtigste ting ved gode lokkefugle er: BEVÆGELSE, BEVÆGELSE og BEVÆGELSE (lidt groft sagt).

Det er en vigtig detalje med bevægelse i lokkefuglene, så de ikke bare står som “forstenede “fugle.

Nogle producenter har et smart system med den pind, som lokkefuglen monteres på.

Der kan du vælge mellem 2 forskellige indstillinger, som enten giver lidt bevægelse eller meget bevægelse i lokkefuglen.

De nye “vindpose” lokkere er en helt genial opfindelse og et “must have” til en succesfuld gåsejagt. Så er der masser af bevægelsen i flokken af lokkefugle

I årenes løb er gæs blevet lokket med lokkefugle lavet af mange opfindsomme og enkle materialer. Med større eller mindre succes.

Men i dagens konkurrenceprægede jagtmiljø – hjulpet af udvikling af høj kvalitets og naturtro gåse lokkefugle, er det vigtigere end nogensinde at drage fordel af at bruge disse lokkefugle.

De meget naturtro lokkefugle har øget den jagtlige succes for rigtige mange jægere, men heldigvis er der stadigvæk høj konkurrence blandt producenterne af lokkefugle. Det betyder, at du i dag kan få lokkegæs i en meget høj kvalitet til en ganske fornuftig pris.

Så bruger du tid på gåsejagt, kan det bare ikke betale sig at bruge penge på billige lokkegæs i en dårlig kvalitet.

Mens gæssene følger deres trækruter over året, vil de konstant støde på gåse lokkefugle. Som sæsonen skrider frem, bliver fuglene mere kloge og opmærksomme. Med dette i tankerne er det særligt vigtigt at benyttet de bedste og mest naturtro lokkegæs samt lave en opstilling af lokkefuglene for at kunne overliste, de efterhånden meget mistroiske gæs.

Der findes forskellige udformninger af lokkefugle. Lokkefugle som skal, flydende, sovende eller fuld body (fuldstørrelse lokkegæs).

Nogle fås også med Flock. Flock er en fin ”velour” belægning, som lokkefuglene “sprayes” med. Det giver de absolut mest naturtro lokkefugle og laver ikke genskin, når lokkegæssene bare bliver lidt våde.

De nyeste lokkefugle er lavet som en “vindpose”, der drejer sig efter vinden og giver en helt utrolig livagtig bevægelse i din lokkefugl opstilling.

Vores bedste erfaring er at opstille en jagtscene med full body lokkegæs, vindpose lokkefugle og derudover en række skaller.

Brug lokkefugle med flock. Det giver ubetinget det bedste resultat. Hvis du vælger lokkegæs med flock så vær 100% sikker på, at kvaliteten af lokkefuglene er høj, ellers vil dine lokkefugle straks eller hurtigt miste flocken.

Af ovennævnte årsager har vi valgt at bruge lokkefugle fra Greenhead Gear og Tanglefree, som har en super kvalitet og en rigtig flot finish. Ligeledes er der mulighed for at få bevægelse i lokkegæssene. De er ikke de billigste – med de er absolut de bedste på markedet.


Lokkefuglenes placering

Så lad os se på lokkefuglenes placering/opstilling. Det er vigtigt, at du på forhåns studerer, hvordan fouragerende gæs opfører sig i deres naturlige miljø.

Du vil bemærke, at der ikke er noget specifikt mønster i deres positioner. De fouragerende gæs står ofte i forskellige retninger og afstande fra hinanden. De fouragerer ikke i særlig “Line” “V “, “U “, “J” eller andre bogstaver, du måske har hørt om. Disse mønstre bruges simpelthen som referencepunkter ved opstilling af gås lokkefugle .

Det er de grundlæggende mønster vi starter med, men så skal vi justere lokkegæssenes placering ud fra denne grundopstilling. Et eksempel på dette er at tilføje en lille familie gruppe til et af disse mønstre. Familiegruppen simulerer, at de lige er landet mod vinden, og nu er de på vej til at gå ind i den større gruppe af fouragerende gæs.

Gæssene vil stå op imod vinden, væk fra vinden og med siden til vinden. Stil aldrig alle dine lokkefugle i én retning, især ikke i vinden. Det er den stilling, de vil indtage, når de er klar til at tage forlade området.

Med dette i tankerne kan vi opstille vores lokkefugle i forskellige positioner til vinden – og på forskellige afstande fra hinanden. I nogle områder står gæssene klumpet sammen, hvilket betyder at gæssene er utrygge og på vagt. Derfor skal du sætte dine lokkefugle på en afstand af minimum 2-3 meter mellem hver. Nogle af lokkegæssene kan være fouragerende, nogle sovende, andre søger/holder vagt og andre endnu kan ligge ned/hvile. En familie gruppe, der netop er landet mod vinden, vil søge mod hovedgruppen af gæs mod vinden. Lad os komme tilbage til dette senere.

Før placeringen af dine lokkefugle skal du beslutte, hvor du skal placere dit skjul (blind), og hvilket ”grundmønster” du vil opstille fuglene i. Forsøg at planlægge opstillingen inden du ankommer til jagten og tag højde for vejret. Lav eventuelt en plan B.

Skal der deltage flere jægere, skal du også have dette i tankerne, når du vælger opstilling.

Placering af skjul 

Her er det igen – som med valg af lokkegæs – pris og kvalitet der følges ad. Det er vigtigt, at du vælger et skjul af en god kvalitet, der kan holde til gentagende brug.

Et gåseskjul vil blive udsat for hårde betingelse. Ligeledes er det vigtigt, at du til stadighed nemt og hurtigt kan åbne skjulet for at kunne afgive skud. Begynder skjulets chassis at ruste sammen kan det være svært at åbne for at afgive skud.

Andre ting du skal være opmærksom på ved valg af skjul er muligheden for at fæste slørings materiale på skjulet. Det er vigtig at du – over den sløring der er på skjulet – bruger noget sløring som den vegetation, der er i det område du jager, for at skjulet falder bedst sammen med området.

Gåseskjulet skal indvendigt have fornuftigt med plads, så du kan komme til at bruge lokkekald. Der skal være lommer til patroner.

En vigtig ting er, at du kan indstille rygstøtten, så du har en god liggekomfort, når du skal ligge i skjulet i flere timer. Skjulet må meget gerne have en vis form for isolering i underlaget, så du har noget beskyttelse mod kulden i vinterperioden.
En anden ting du bør overveje er køb af et cover (overtræk til skjulet) for eksempel i hvid, så du også kan bruge gåseskjulet, når der kommer sne, eller gæs til de mange vinter grønne marker.

Naturligvis skal gåseskjulene også kunne foldes sammen, så du kan have det med i din bil og nemt transportere det tilog fra jagten.

Vi har valgt Avery Greenhead Gear liggeskjul (Ground Force, Power hunter og Finisher) i vores sortiment. Kvaliteteten er indiskutabel, og det er et gennemtestet produkt, der til stadighed udvikles af den amerikanske producent.

Disse gåseskjul opfylder alle de krav, som en jæger bør stille til et godt gåseskjul.

De mange positive tilbagemeldinger fra brugere af disse skjul vidner om, at det er nogle af de bedste på markedet.
Skjulet skal altid være placeret op mod vinden mod landingsområdet, som du har placeret dine lokkefugle efter. Du skal bestemme dig for, hvor langt fra landingsområdet gåseskjulet skal placeres således, at du kan komme til skud.

Udnyt eventuelt hvis der er et område ved din opstilling, hvor der eksempelvis er en fordybning eller lidt højere vegetation til at opsætte skjulet ved.

Opbyg lokkefuglenes placering omkring skjulet. Brug nogle full body lokkefugle tæt ved skjulet. Det vil hjælpe med til at camouflere skjulet bedre mellem lokkefuglene, og du kan dermed komme tættere på landingsområdet med skjulet.

Slår gæssene af er det fordi, der er noget galt. Du må så ud og ændre lidt på opstillingen. Som sæsonen skrider frem, bliver du nødsaget til at ændre på opstillingen, da gæssene bliver mere og mere forsigtige. Du kan eventuelt tilføje nogle få lokkesvaner. Ligesom du kan bruge et ”snow cover” (snedækket) til dit skjul, selvom der ikke er sne. Her placerer du så bare skjulet i mellem lokkesvanerne. Det kan i nogle tilfælde overliste de forsigtige gæs, da de har mere fokus på lokkegæssene.

Lokkekald

Der findes mange forskellige lokkekald og fabrikater. Det er vigtigt, at du bruger et lokkekald, der er udviklet til den art af gæs, du jager.

Start med at lære dig nogle enkelte tekniker med lokkekaldet. Brug dem til at starte med og lad være med at kalde for meget, indtil din teknik er god. Du kan eventuelt træne på gæssene, inden du skal ud på jagt. Som med alt andet – så gør øvelse jo mester.

Anvend et lokkekald som du har nemt ved at bruge og hurtigt kan få succes med. Lad være med at starte med de mest komplicerede lokkekald, som kræver megen øvelse at anvende. De svære lokkekald kan måske i enkelte tilfælde give nogle fordele, men i langt de fleste tilfælde give dig de mere enkelt lokkekald dig det mest sikre resultat.

Vi tilbyder lokkekald fra amerikanske Zink Call, som er nogle af de førende i USA, men de har fremstillet lokkekald særligt til det europæiske marked. Derudover har vi grågås lokkekaldet fra tyske Klaus Weisskirchen.

Andre overvejelser

Et par ting du kan overveje. Hold dine lokkefugle rene og godt malet. Sørg for at Flock behandlingen er intakt og eventuelt efterbehandle.

Udnyt altid vinden. Gæssene vil lande i vinden, så sæt lokkefugle og skjul op i overensstemmelse hermed. Når du bruger full body lokkegæs, så tage nogle af benene af og lad dem hvile på jorden for at give dem et afslappet eller hvilende look.

Gæs finder sikkerhed i antal, så jo flere lokkefugle jo bedre. Gæs er meget tiltrukket af bevægelse. Det er et tegn for dem på, at fuglene er reelle, og at området er sikkert.

Dette kan opnås med et gåseflag (en pind hvor der er placeret udspredte vinger, som simulerer landende fugle) Kan købes separat.

Bruger du Greenhead Gear lokkefugle, så brug altid de medfølgende opstillingspinde, der tillader, at lokkegæssene kan bevæge sig. Brug begge i kombination og du har en meget levende og troværdig opstilling.
Tilbage til familiegruppen af lokkefugle, der lige er landet mod vinden og går hen mod de fouragerende gæs eller hovedgruppen. Dette er en af favorit opstillingerne. Ofte vil du med fordel kunne tilføje denne familiegruppe til en hvilken som helst opstillinger, du vælger. Opstil familiegruppen, som om de er på vej til at gå ind i hovedgruppen.

Brug noget tid inden jagten på at studere gæssene – hvordan de kommer ind, og hvordan de opfører sig.