Glæden på jagtturen kan ende med at blive ædt af grådige myg, hvis du ikke tager dine forholdsregler. Vi har her samlet en række gode råd, samt gået et par myter efter i sømmene, og kommer her med en guide til, hvordan du bedst beskytter dig mod de blodsugende bæster.

Lad os starte med det, vi ved om myg, ud over at de er en pestilens, og verden på stort set alle måder ville være bedre for jægeren uden dem. Vi ved, at der findes omtrent 3000 forskellige slags myg i verden, at de har levet her i omtrent 200 millioner år, og at det kun er hunmyg, der stikker. Hanmyg suger plantesaft. Vi ved, at selvom myg har en tophastighed på sølle 2½ km/t og har brug for at hvile efter omtrent 10 minutter med fuld skrue, så kan vi ikke løbe fra dem – og er de der, skal de nok få stukket snablen i os.

Vi ved, at myg bliver tilskrevet at have flere dødsfald på samvittigheden end noget andet dyr. Nogle forskere mener endda, det var myg, der gjorde kål på dinosaurerne.

Hvad vi kan så gøre for at reducere de bid, vi får, når vi er på jagt i områder, hvor myggene hærger. Selvom vi jo heldigvis ikke behøver at bekymre os om malaria på de her breddegrader, så kan de suge alt livsglæden ud af jagtoplevelsen. Men hvad virker faktisk mod dem ? Og hvad er blot myter ?

Virker 17 hvidløg ?
De to ting kan være svære at skelne fra hinanden. Der findes masser af sider på nettet, hvor man kan få råd mod myg. Nogle råd har sikker grund i videnskaben, men der er andre, som er mere tvivlsomme. Og nogle er der muligvis noget om, selvom det ikke er endegyldigt bevist. For eksempel:

”Jeg spiser fem fed hvidløg, hver morgen inden jeg tager på jagt, og jeg bliver aldrig bidt!”
Ud over at der i det her tilfælde ikke findes endegyldige, videnskabelige beviser for, at hvidløg skræmmer myg væk (mens det næsten er helt sikkert, at du kan skræmme andre mennesker væk med din dunst), så er problemet med den slags råd, at det lige så godt kan være noget andet end hvidløgene, der er årsag til, du ikke bliver bidt. Forskere vil dog ikke afvise, at hvidløg måske kan maskere ens lugte, så myggene holder sig væk.
Vi ved, at myg bliver tiltrukket af lugte fra eksempelvis fra vores sved, mælkesyre og CO2 – alle tre ting noget, der helt naturligt følger med, når du er fysisk aktiv. De kan lugte dig på 35 meters afstand, zigzagge tættere på og endelig gå efter biddet. Med mindre du altså er på jagt med en kammerat, der udgør et ’lækrere’ måltid og simpelthen udskiller en stærkere lugt.
Når alt kommer til alt, så er det dog svært helt at undgå at blive bidt – med mindre du altså tager til Island, Færøerne eller Antarktis. Her findes der nemlig ingen myg.

Sådan skal du klæde dig på:

Hvordan du klæder dig på, og hvad du smører på kroppen, kan have stor betydning for, hvor mange myggestik, du ender med at få. Følger du disse råd, så reducerer du risikoen for at blive ædt levende:

1. Dæk så meget af huden til som muligt. Stop eventuelt bukserne ned i strømperne.
2. Klæd dig i løst tøj i lyse, neutrale farver. Myg tiltrækkes blandt andet af varme, og mørkt tøj bliver varmere end lyst, samtidig med at de af og til kan stikke gennem tætsiddende klæder.
3. Skift sokker. Myg kan tilsyneladende godt lide sure tæer, så hav nogle ekstra med på jagtrejsen eller vask dem undervejs.
4. Hiv et myggenet over hatten. De koster en slik, men kan spare dig fra en gevaldig kløpine, hvis du sidder på jagt, hvor myggene er særligt slemme.
5. Husk myggebalsam. Uanset, hvor godt du dækker dig til, skal der nok være et par enkelte vedholdende blodsugere, der finder vej ind til huden. Så smør dig godt ind i et godkendt produkt.
6. Drop deodoranten. Den tiltrækker myg.
Når skaden er sket:
Når du er blevet bidt, er der her gode råd til, hvordan du kan gøre oplevelsen mindre ubehagelig:

1. Lad for alt i verden være med at klø i myggestikkene. De kommer blot til at klø mere, og kommer der skidt i såret, er der risiko for infektion.
2. Brug bedøvende creme. Det virker, og der findes en lang række produkter at vælge mellem.
3. Tag antihistamin. Er du meget generet af myggestik, der hæver og klør, så viser undersøgelser fra f.eks. Finland, at antihistamin kan hjælpe, så stikkene bliver mindre og ikke klør helt så meget.

Myter om myg:

Der findes en lang række myter om myg. Her er fem som det klart er blevet bevist, ikke er sande:

1. Spis B-vitamin. Det hjælper ikke – det viser en række videnskabelige undersøgelser. Men myten er sejlivet og der er stadig mange, der fører den videre.
2. Tænd citronlys. Niks, de virker ikke mod myg. Varmen kan tværtimod tiltrække dem.
3. Myg elsker sødt blod. Myg er bedøvende ligeglade med din blodtype. De bliver derimod tiltrukket af lugte. Men mennesker lugter forskelligt, og myg bliver mere tiltrukket af nogle end af andre. Præcis hvilke lugte hos mennesket, der tiltrækker dem, ved man dog ikke.
4. Lyd skræmmer myg. Det er ikke værd at spilde penge på apparater, der udgiver lyd og efter sigende skulle holde myggene på afstand. De virker ikke.
5. Du kan suge giften ud. Nej, for myggen efterlader slet ingen gift.

Kilde: Opdag Verden, November 2014