Apportering starter som en leg

Uddrag af artikel i Jæger 6/7/2018 af Henrik Vestergaard Hove-Nielsen

Hvalpemotivation er et spørgsmål om at gøre leg til læring. Jagthunde er avlet målrettet deres racespecifikke instinkter, og det betyder, at jagthunde har et medfødt instinkt til at jage byttet og bringe det hjem til hulen. Dette medfødte instinkt skal vi udnytte til en apportering.

Kærlighed og konsekvens er nøgleordene. Hvis vi ikke er konsekvente i hele vores omgang med hvalpen, både til hvalpetræning og i hjemmet, kan det skabe frustrationer, som tilsidst ender med, at vi straffer hvalpen. Eksempelvis når den apporterer alt, hvad den kan finde, lige fra de dyre løbesko til børnenes legetøj, så ender det ofte med det “Nej” og stor irritation. Sker dette kan hunden miste lysten til at apportere, så ros den meget, selvom den kommer med noget, den ikke må, og sørg herefter for at det ikke kan gentage sig.

Der er mange ting hvalpen skal forholde sig til i dens nye hjem, men allerede når den kommer ind ad døren, kan apportering i princippet leges ind ved at udnytte hundens medfødte instinkt og huske disse 3 grundregler:

1.

Første og meget vigtige regler er ros, eller rettere sagt meget ros, når hvalpen kommer tilbage med noget til dig. Den skal fra første dag erfare, at du er den bedste i verden, når den kommer med noget i munden. Dette vil følge hvalpen resten af livet.

2.

Anden regel er, at det skal kunne betale sig at komme tilbage. Hvis legen stopper, straks den er begyndt, vil hvalpen hurtigt søge andre i familien, eller den vil begynde at følge sit naturlige instinkt og løbe i hulen (kurven eller buret) med byttet, også selvom hvalpen får ros. For at det skal lykkes, kan du med fordel bruge “2 af samme slags” (2 ens bolde, 2 ens dummies mv). Grunden til dette er, at hvalpen ikke skal få lyst til at prioritere et emne højere end et andet.

3.

Tredje regel er aldrig at kaste en ny apport, før den første er afleveret til hånd. Det er vigtigt, at hunden fra starten lærer, at alt skal afleveres til hånd. Når dette “leges” ind i hvalpen, minimeres risikoen for fejl senere.

Hjælp hvalpen og gør ikke apportering alt for vanskelig i starten. Tril ikke bolden længere væk, at hvalpen stadig i tæt kontakt med dig. Bolden kan tidligt nok blive smidt fra stuen til køkkenet.

Straks hvalpen tager bolden eller dummy i munden, skal du animere den til at komme hen til dig. Husk at rose.

Sørg for at hjælpe hvalpen ved hele tiden at holde den ene hånd unde bolden eller dummy, så hvis hvalpen slipper, så landen den i din hånd. Herefter kan du trille den anden bold eller kaste den anden dummy i den modsatte retning, så hvalpen finder ud af, at legen ikke er slut, før den næste begyndte.

Hvis hvalpen vælger dig fra og løber i kurven, er det fordi du ikke har været dygtig nok til at læse, hvornår hvalpens motivations kurve knækkede. Så stop træningen inden hunden bliver træt.