header med betalingskort

Hvorfor er bukkejagten svær i juni?

Bukkejagt i Juni kan være umådeligt svært – Ja faktisk kan det nogle gange virke som om, at alle råbukke er forsvundet fra jordens overflade.

Der er selvfølgelig flere grunde til at bukkejagten bliver svær i juni. En af dem er, at der i de første 14 dage af sæsonen, bliver skudt rigtig mange bukke. Faktisk bliver omkring 58% af de nedlagte forårsbukke, skudt i Maj måned. Dette efterlader, naturligt nok, færre bukke til juni. 

En anden grund er, at vegetation og afgrøder ofte er så høje i juni, at man simpelthen ikke kan se et rådyr, når det befinder sig på marker og enge. Ja selv i skoven vil man ofte opleve så høj underskov, at en buk kan være svær at spotte. 
Til sidst ændre bukkens bevægelsesmønster sig også i løbet af sæsonen. Især når de høje varmegrader rigtigt får fat, bliver dyrene “dovne” og kan være utrolig svære at finde.

Men frygt ej! Der er nemlig en række råd at hente, som vil være med til at højne succesraten på din bukkejagt i juni.

Kig for enden af regnbuen

Hvis jeg kun måtte vælge ét tidspunkt, til at gå på bukkejagt i juni, så ville det til hver en tid være lige efter en god regnbyge. Bukkene bliver simpelthen bare mere aktive, så snart solen atter kigger frem, efter en ordentlig skyller. 

Først og fremmest vil dyrene gerne ud og tørre sig i det åbne, hvor de kan få sol og varme i kroppen igen. For det andet, er bukkenes duftmarkeringer skyllet væk, og de skal derfor ud og opfriske diverse skrab og fejninger, så rivalerne ved hvor grænsen går. Begge scenarier gør, at bukken bliver nødt til at flytte sig rundt på terrænet, og du vil ofte få chancen for at “fange” ham i et åbent område, hvis du placere dig rigtigt. 

Så har du kun et vist antal jagtdage, til rådighed i juni? Så vil jeg anbefale, at du tjekker vejrudsigten og vælger de dage med opklaring, efter regn.

Tag nye taktikker i brug

Opsøg bukkens opholdssted

Det jeg mener er, at det godt kan betale sig at rykke ned af jagttårnet og prøve at placere sig anderledes i terrænet. Den nye placering skal gerne være tæt på tykninger og krat mm. Altså skal du tættere på bukkens nye opholdssted. 

Denne taktik kræver selvfølgelig, at du har mulighed for at placere dig et sted, hvor der er tilstrækkeligt kuglefang, når en skudsituation opstår. Dette kan være svært i Danmark, hvor store dele af “vores” jagtterræn er fladt som en pandekage. Denne problematik kan dog nemt løses med en af vores lette og foldbare skydestiger. Med disse stiger kan du følge bukkens færden på terrænet, igennem sæsonen.

Flere af stigerne kan faktisk bæres som en rygsæk, og kan dermed medbringes fra jagt til jagt. På denne måde kan du placere dig efter vindretningen, og du kan som sagt også flytte stigen, hvis du opdager at bukken, opholder sig et andet sted, end forventet.

Prøv “forårs” bukkekald

De fleste bukkejægere ved nok, at man kan lokke bukken frem med et bukkekald, i den periode hvor bukken er i brunst (midt/sidst juli – midt august). Men vidste du, at der faktisk også findes enkelte lokkekald, som er udviklet til at lokke bukken frem, i foråret?  

Disse lokkekald er udviklet til at frembringe lyde, som får pladsbukken til at tro, at en anden buk er kommet ind på hans revir. Dette vil han oftest reagere på, ved at storme frem mod sin “modstander”, og derved kan du lokke ham til, at forlade sine trygge rammer og komme ud i det åbne. 

Kaldet bruges bedst, som vist i filmen nedenfor.

Du finder vores “Forårs bukkekald” lige her

Lokkemidler – Et és i ærmet

Et sidste és i ærmet, som nogle gange kan hjælpe på de dovne “junibukke” er lokkemidler/duftmidler. Nogle af disse bruges til at sløre fært og andre har en decideret lokkende effekt på vildtet, heriblandt også råbuk.

Lokkemidler til jagt, er lidt overset i Danmark, men i USA bruges det af rigtigt mange jægere. Især buejægere, som skal tæt på vildtet. Amerikanerne bruger ofte et fært-hæmmende duftmiddel til at sprøjte under støvlerne og en syntetisk bukkeurin til at lokke bukken frem med. 

Vi har selv testet flere af vores lokkemidler, foran et vildtkamera, og konklusionen er, at det virker ret godt. Så har du jaget bukken uden held? Så er det faktisk et ret godt bud, på et Es i ærmet, som kan tippe oddsene til din fordel. 

Som afrunding til denne guide skal det siges, at du selvfølgelig godt kan have succes på bukkejagten, med andre taktikker, end vi beskriver her. Dette er “blot” nogle af de erfaringer vi selv har gjort os på bukkejagt,  og taktikker vi selv vil benytte, når bukkejagten bliver svær. 

Knæk & Bræk

header med betalingskort