header med betalingskort

Opsætning af foderplads til vildsvin

Er du en af de mange danske jægere, som hvert år drager til Sverige i jagten på vildsvin? Så kan du med fordel læse med her. Vi har nemlig sammensat en fin guide, som beskriver hvordan du bedst opretter en foderplads til vildsvin. 

Guiden er udarbejdet ud fra vores egne erfaringer fra jagt i Sverige, hvor vi i årenes løb har modtaget mange gode tips fra de svenske jægere, som om nogen har godt styr på emnet. Vi har selvfølgelig også selv gjort os nogle opdagelser, som i heller ikke bliver snydt for.

Placering af foderplads

Når man skal anlægge en foderplads, kan det sagtens betale sig at gøre sig nogle overvejelser omkring placeringen af den, inden man går i krig. Det er eksempelvis rart at vide lidt om hvordan grisene færdes på området, hvordan vinden oftest er osv.

Her har vi lavet en lille “to-do liste” som du med fordel kan gå igennem, hvis du går med tanker om at anlægge en foderplads.

  • Er der svin i området? Brug en dag eller to på at kigge efter tegn på vildsvin, i det område du ønsker din foderplads. Det er nemlig meget nemmere at få grise på pladsen, hvis den er placeret et sted, som de naturligt kan lide at opholde sig og føler sig trygge. Kan du finde et sted med fodspor, lort og jord som er rodet godt og grundigt op. Ja så ved du at der er gris i området. 
  • Hvor skal stigen stå? Når du har en ide om hvor foderpladsen skal stå, så bør du lige kigge dig 360 grader rundt. Læg mærke til om der er et sted at stille skydestigen/Svinetårnet. Stigen skal placeres så du kan sidde og iagttage foderpladsen, uden at bliver opdaget. Afstanden skal ikke være for stor og du skal have et frit skud. Vi anbefaler at du placere stigen omkring 30-70 meter fra foderpladsen, gerne så du har tæt beplantning som baggrund. Det er også vigtigt at have god vind, både når du sidder i stigen og på vejen derhen. Derfor bør du tjekke hvor vinden oftest kommer fra, og placere stigen derefter.
  • Er der ro ved pladsen? Vildsvin er enormt sky dyr og derfor skal de føle sig så trygge som muligt, ved foderpladsen. Så det er en god ide at placere foderpladsen et stykke væk fra, huse, veje og stier og andre steder hvor mennesker og husdyr færdes meget. På den måde undgår du både unødig støj og fært omkring din foderplads
  • Er det nemt at fodre? Vi ved af egen erfaring, at jo nemmere det er at fodre, jo bedre er vi til at få det gjort. Placer derfor din foderplads et sted som er relativt nemt at tilgå, enten til fods eller med en atv eller havetraktor. På den måde letter du både arbejdet med at fodre og håndtering af skudte grise.

Når du nu har fundet en god placering til din fodplads, så kan du starte med at smører en træstub eller lignende ind i bøgetjære og hænge et vildtkamera op. Hvis der i løbet af et par uger er vildsvin ved tjæren, så kan du roligt sætte din foderplads op. Sker der derimod ingenting, så kan du overveje om du skal finde et andet sted. Husk dog at have tålmodighed, det kan nemlig godt tage noget tid, før grisene tør tage pladsen i brug.

Udstyr til foderpladsen

Nu har du fundet placeringen til din foderplads. Så nu skal du have fundet ud af hvad der skal være på den. Der er selvfølgelig ingen facitliste til hvordan en foderplads skal bygges op, men mange af de pladser vi har været på ligner hinanden og med den erfaring får du “vores” opskrift på en god foderplads.

Fodertønde med spreder

En fodertønde med en automatisk foderspreder er efter vores mening et must have. På den måde kan du styre hvornår der skal fodres og hvor meget foder der skal spredes. Når først der er grise på pladsen, så er det meget vigtigt at fodertønden ikke løber tør. Gør den først det, er grisene hurtigt væk og man skal starte pladsen op igen. Derfor er en fodertønde af en vis størrelse en rigtig god ide. Bemærk at du ikke skal fodre grisene med store mængder foder, men blot en lille mundsmag. Dette får dem til at besøge pladsen jævnligt. Fodertønden kan både placeres på 3-ben eller hænges op i et træ hvis muligt, så længe den kommer op i højden. Se eksempelvis dette komplette fodersæt – Her kommer du i gang for små penge

Vildtkamera

Rigtig mange vildsvinejægere vælger at hænge et vildtkamera op ved deres foderplads. På den måde kan man følge med i hvornår der er grise på pladsen og planlægge jagten derefter. Dette kan være ekstra rart som dansker med jagt i Sverige, da man jo ikke er på terrænet hele tiden, og ofte kun har et vist antal jagtdage “til rådighed” om året. Et vildtkamera giver også mulighed for på forhånd at danne sig et indtryk om hvilke dyr der kommer på pladsen, og derved lave en mere selektiv afskydning. Vi anbefaler et vildtkamera som kan sende billeder på enten sms,mail eller en app og som desuden holder strøm længe. Det kunne være dette Bolyguard eller dette Spypoint

Aktivitetstønder

En aktivitetstønde er en type af fodertønde, som vildsvinet skal rulle rundt med, før der kommer foder ud, lidt som man kender det fra hundelegetøj. Dette er ikke en nødvendighed på en foderplads, men vil man holde vildsvinene lidt længere tid på pladsen så er det en god ide. Vildsvinene kan nemlig godt lide at bruge aktivitetstønder som legetøj og bruger ofte lang tid på det. Dette giver en bedre mulighed for at få valgt den rigtige gris ud og få en skudchance, inden de forlader foderpladsen.

Lokkemidler

Lokkemidler er en ting som kan højne potentialet på en foderplads betragteligt, til små penge. Det “ældste” og mest brugte lokkemiddel til vildsvin er ren bøgetjære. Grisene gnubber sig op ad tjæren for at holde pelsen fri for utøj, og ornerne kan også finde på at gnide tandsættet på stammer som er tjæret godt ind. Derfor søger de helt naturligt duften af bøgetjære. Sørg derfor for at tjære træstammer – og stubbe godt ind omkring pladsen – det vil grisene elske. 

Der findes desuden også en utal af andre lokkemidler til vildsvin. Disse er ofte udviklet til at have en hurtig og kraftig tiltrækningsevne og mange af dem kan bruges den dag man ankommer til sin jagt og så tiltrække grise samme aften. 

Lys på pladsen

Hvis ikke du har en natkikkert, kan det anbefales at sætte lys op på pladsen. Grisene kommer nemlig sjældent frem, imens det er lyst nok til at jage med en almindelig sigtekikkert. En automatisk lygte med et grønt lys er en billig og god løsning. Den tænder når grisene går forbi sensoren og dermed vender de sig til den løbende. Desuden er vildsvin ikke så sky overfor det grønne lys. Kig eventuelt på vores moonshine lampe til dette formål. 

Foder til Vildsvin

Vildsvin er praktisk talt altædende og du kan derfor fodre med stort set alt hvad du har ved hånden eller hvad økonomien tillader. Det mest anvendte er majs, som vildsvinet er helt vilde med, men majs kan være dyrt og der er mange billigere ting, som fungerer næsten ligeså godt. Mange fodre eksempelvis også med korn eller ærter, som er billigere og faktisk kan en blanding af  de forskellige ting, være super effektivt.

Har du nem tilgang til roer, gulerødder, kartofler og lignende så er det også en fin ting at ligge på pladsen. Hav dog i mente at især råvildt ikke skal have for meget af den slags, før at deres maver slås i stykker. Så har du meget råvildt på terrænet, så vær lidt varsom med det, da de selvfølgelig også vil søge til foderpladsen.

Vil du gøre vildsvinene en tjeneste? Så kan du også bruge et tilskud af forskellige salte, mineraler og sukker. Vi anvender selv Buck Expert foderprodukter, som er udviklet til det europæiske vildsvin. Her får du både salte, mineraler og sukkergranulat, lige til at blande i foderet. Sukkerpulver er godt at blande i – vildsvinene elsker det.

Sådan fodre vi

Med en automatisk foderspreder kan du tidsindstille fodringen og styre hvor længe sprederen skal kører hver gang. På vores egne pladser indstiller vi sprederen til at kører 8-10 sekunder cirka en time efter solnedgang og så eventuelt 8-10 sekunder senere på natten/morgenen. Alt efter hvor lange nætterne er. Ideen bag denne model er at vildsvinene bliver aktive lige efter solnedgang og vil søge foderpladsen som et af de første stop på deres natlige rute. Her vil de finde en lille håndfuld mad, spise det og søge videre. Dette giver tid nok til at skyde en gris hvis du er på pladsen, og koster ikke ret meget foder. 

Sætter du sprederen til at kører igen senere på natten, kan du lærer grisene at komme forbi pladsen, endnu engang, på vej hjem fra deres natlige fødesøgen. Det  kan også give flere forskellige grupper af vildsvin på pladsen, hvis du er heldig.   

Pas på ikke at bruge for meget foder ad gange. For hvis grisene spiser sig mætte, kan de sagtens blive væk fra pladsen nogle dage efterfølgende. Til gengæld kan du i et vist omfang styre grisenes færden på pladsen, hvis du blot servere en lille snack, hver dag.

Til slut er der ikke andet end at sige held og lykke med din foderplads og knæk og bræk med vildsvinejagten – Fra hele team Dangate.

PS. Vi har lige lagt et par ekstra videoer til dig her, hvor vi tester forskellige lokkemidler

header med betalingskort