header med betalingskort

Regulering af rævehvalpe

Muligheden for at regulere rævehvalpe om sommeren, er noget mange jægere benytter sig af, og med god grund. Det er nemlig både super spændende og giver god mening forvaltningsmæssigt, hvis det gøres ordentligt i hvert fald. Så i denne guide vil vi give dig lidt tips og tricks til, at komme i gang med denne “jagtform”. Det første vi skal omkring, er selvfølgelig reglerne, så det er på det rene, inden du tager på ræveregulering.

Regler for regulering af rævehvalpe

Rævehvalpe må reguleres i perioden 1.7-31.8 hvis der IKKE er gennemført en biotopplan på ejendommen. Regulering må foretages med riflede våben og haglvåben (ikke buer), og må udføres fra skydetårn og -stiger. Det vil altså sige at der også må benyttes haglvåben fra skydetårne/stiger, som ellers ikke er tilladt, normalt.

Regulering af rævehvalpe må ske i tidsrummet 1 time før solopgang og 1 time efter solnedgang.

Det kræver ikke forudgående tilladelse fra Naturstyrelsen at foretage regulering af rævehvalpe. Det er altså op til dig selv og ejendommens ejer, at vurdere om der er behov for at regulere rævehvalpe.

Læs de nærmere bekendtgørelser på Danmarks Jægerforbund.
Husk på at bare fordi man må regulere rævehvalpe, betyder det ikke at man skal. Det er en rigtig god ide, at komme ud og kigge på terrænet, for at se om der rent faktisk er behov for at regulere et par ræve.

Tips & Tricks til ræveregulering

Regulering af rævehvalpe er ikke nødvendigvis kompliceret, hvis man kender sit terræn og vildtets færden. Det betyder dog ikke, at det ikke kan optimeres og gøres mere spændende, ved at gribe det an på forskellige måder. Så derfor vil vi gerne beskrive et par forskellige tilgange til “jagten”, herunder.

Nyhøstede marker og enge er altid spændende

Som sommeren skrider frem, kan rævehvalpe findes stort set overalt i terrænet. Dog er der steder, som de typisk søger hen, når muligheden er der. Nogle af dem er nyhøstede marker, og enge hvor der er blevet slået slæt. Grunden til dette er at det giver ræven gode jagtforhold. Mus og andre smådyr kan ikke længere gemme sig i det høje korn/græs og hvis ræven er heldig, er der måske ligefrem nogle smådyr, som har måtte lade livet, til landbrugsmaskinerne.

Den nemme tilgang til føde, virker som en magnet på rævehvalpene og det er næsten garant for gode oplevelser, at sidde ved sådanne marker. Udover ræven, vil du også ofte opleve andet dyreliv på disse marker. De har nemlig ofte fungeret som skjul for andre dyr, indtil de bliver høstet. Så muligheden for at se eksempelvis råvildt i det åbne, højnes også.

Dette giver først og fremmest en god succesrate på rævehvalpene, men også en spændende mulighed for, at kombinere reguleringen med bukkejagt, de 2 uger, hvor sæsonerne overlapper.

Lokkekald og “critters” er effektivt og sjovt

Hvis du vil gøre noget mere ud af reguleringen af rævehvalpe, så er lokkekald til ræv rigtig effektivt hertil. Derudover er det enormt spændende at “kalde vildtet”, og så er det rigtig god træning, til senere på sæsonen. Der findes en række rævekald, som er udviklet, til at virke specielt godt på hvalpene, men faktum er, at alle rævekaldende, vil kunne kalde en hvalp ind, hvis de bruges rigtigt. Hvis du vil vide mere om lokkejagt på ræv, kan du læse vores artikel her “Lokkejagt på ræv”

Et kald kan sagtens give en succesfuld ræveregulering, i sig selv, men hvis du kombinere det med en såkaldt “critter” (rævelokker), Så har du en kombination, som rævene ikke kan stå for. Denne kombination kan selvfølgelig også bruges i den ordinære sæson på ræve, og er rigtig effektiv, i de kolde måneder. Det vil sige at udstyret kan bruges i mange af årets måneder.

Et godt set-up på en nyhøstet kornmark – bemærk critteren i kikkertsigtet

Tænk over præsentationen

Rævereguleringen er super spændende, men det er også noget som kan dele vandende, både internt blandt jægere, og især hos resten af befolkningen. Det kommer sig nok, i høj grad af et en rævehvalp er ganske nuttet, og næsten kan forveksles med en hundehvalp, og derfor syntes nogle at det er “synd” at skyde den.

Dette skal selvfølgelig ikke fraholde dig fra, at regulere rævehvalpe, hvis du vurdere at behovet er der. Det kan dog være en reminder om, at tænke over hvad der skal deles, og med hvem. Ikke at vi jægere, skal skjule hvad jagt går ud på, men præsentationen er vigtig, for at vi får den ønskede forståelse, og dermed opbakning, fra den øvrige befolkning.

Så når du er ude at regulere rævehvalpe, så kan det være fordelagtigt, at tænke lidt over, hvordan du vil præsentere “jagten” for andre, hvis du eksempelvis deler billeder osv. på de sociale medier – Det vil resten af jægerstanden takke dig for

Jeg vil lade dette, være de sidste ord i dette indlæg og så vil jeg ønske dig knæk og bræk derude på stubmarkerne 🦊

– Rasmus Nielsen


header med betalingskort