header med betalingskort

Bukkejagt i Juli

Juli er en dejlig måned i Danmark! Sommeren er over os, solen skinner og der er fyldt med glade mennesker, der holder ferie. MEN Juli er også måneden hvor vores bukkejagt tager sin slutning, og det føles ofte som om sæsonen er fløjet forbi og man har ikke nået det man gerne ville.

Så hvordan får man mest muligt ud af bukkejagtens slutspurt så det ikke føles helt forgæves? Det spørgsmål har vi sat os for, at besvare i denne lille artikel.

“Den sidste uge er den bedste”

Hvis du kommer i “bukkejægerkredse” så har du nok ofte hørt at den sidste uge i bukkejagten, er ligeså god som den første uge – hvis ikke bedre. Dette har intet på sig, hvis man kigger på afskydningstallene, men det er en interessant tanke at lege videre med. Især fordi afskydningstal jo ikke er alt når man snakker god bukkejagt. Kigger man lidt rundt i det forskellige forums og jagtblade mm. så ser man ofte at der bliver nedlagt rigtig store bukke i juli og det kan måske være en del af forklaringen.

En anden del af forklaringen er, at bukkene igen begynder at vise sig, efter de i juni er svære at finde. Grunden til at bukkene ofte bliver aktive i juli, findes i at brunsten er nærtforestående. Bukkene skal altså ud og lave de sidste forberedelser, inden damerne skal imponeres! Hvad enten det er den lille irriterende buk, der skal jages af terrænet, skrab og fejninger der skal opfriskes, eller råer som skal lokaliseres.

Den nærtforestående brunst betyder også, at du kan have held med at kalde bukken ind, med et traditionelt bukkekald. Det er super spændende jagt og især i den sidste uge af jagtsæsonen herhjemme, kan det være rigtig effektivt. Så det vil vi gerne dykke dybere ned i, i resten af guiden

Bukkejagt med lokkekald

Er du en af de mange jægere, som gerne vil forsøge sig med bukkekaldet? Så er der en række gode råd, som kan hjælpe dig på vej.

Hvornår kan du dyrke lokkejagt

Der er igen tvivl om, at hvis du skal dyrke lokkejagt på råbuk i Danmark, så er den sidste uge af sæsonen mest aktuel. Her er brunsten så nært forestående, at bukkene vil være til at få i tale. Med det rigtige vejr bliver der faktisk årligt observeret bukke, som allerede bedækker råer, i denne uge. Derfor er det første råd at vente til den sidste uge af jagten, og så give den gas. Du kan også lokke en buk i starten af Juli, men lokkekaldene kan godt have en stressende effekt på råerne. Så man bør være varsom med at bruge kaldende for meget, for tidligt

Når du skal ud og lokke buk, så er ikke nødvendigvis en fordel at være tidligt oppe. Faktisk mener flere, at det bedste tidspunkt til lokkejagt er mellem kl.8 og kl.11 om formiddagen. Så tag bare en en ekstra time på øjet, inden du går ud på jagt, eller vent med at lokke indtil den “almindelige” morgenjagt er overstået.

Vejrforholdene har selvfølgelig også noget at sige, i forhold til hvornår du forsøger dig med lokkekaldet. Lunt (ikke for varmt) og tørt vejr, er det bedste til at bukkejagt med lokkekald. Det kan også sagtens lade sig gøre i andre vejrforhold, men meget varme, vind og regn, er ikke ønskværdigt

Placering ved lokkejagt

Der findes delte meninger om hvordan du skal placere dig, ved lokkejagt på råbuk. Nogle mener at lysåben skov er bedst og andre kan godt lide åbne marker, med levende hegn. Derudover er der jo, helt naturligt, også forskel på hvordan de danske jægeres jagtterræner ser ud. Derfor er det nok vigtigere, at du placere dig der hvor du tror allermest på det, på dit terræn, end at lytte til forskellige meninger på emnet. Dog kan det selvfølgelig være en fordel at overveje andre faktorer, som eksempelvis: Hvor er der kuglefang, Hvor færdes dyrene, kan jeg stå skjult, har jeg god sigtbarhed i flere retninger, osv.

En anden ting der er værd at bemærke, er at bukken ofte dukker op rigtig hurtigt, når kaldet virker. Derfor er det en god ide, at være placeret komfortabelt i en “klarposition” så du er klar til at skyde med det samme. Det kan eksempelvis være med riflen liggende klar, i en god skydestok.

Råvildtets lyde

Når du har fået dig komfortabelt placeret og du skal i gang med at kalde, er det vigtigt at du kender de lyde, som et bukkekald kan lave, og hvilken effekt de har. Derfor beskriver vi dem herunder.

  • Lammets kontaktlyd: Lammets kontaktlyd er en kort og “lille lyd” uden meget volumen. Det er den lyd som lammet bruger for at få kontakt til råen, når lammet er blevet “lagt dæk”. Denne lyd er effektiv af to grunde. Den ene er, at bukken ved at der er en stor sandsynlighed for at der er en rå i området, når der også er et lam. Op i mod brunsten vil bukken derfor kunne finde på, at komme ind til kaldet for at se om “råen” er i brunst. Den anden grund hører sig mere til selve brunsten, hvor man kan lykkedes med at kalde råen ind, grundet det stærke moderinstinkt og derved få bukken med ind i hælene af råen. Lammets kontaktlyd er et relativ let kald at lave på de fleste lokkekald, og det er ofte et kald, som mange starter deres jagt ud med.
  • Råens kontaktlyd: Er den lyd som råen laver, når hun kalder på sit lam. Lyden minder meget om lammets kontaktlyd, men er dybere, kraftigere, og længerevarende. Meningen med at bruge dette kald, er at bukken vil ind og tjekke om “råen” som kalder, er i brunst eller ikke.
  • Råens hetzlyd: Er den lyd som en rå laver, når hun eksempelvis hetzes (jages rundt) af en buk. Lyden er noget længere en kontaktkaldet og også meget mere intenst. Derudover afsluttes kaldet med en brat dyb, nærmest hæs, lyd. Dette kald indikere at en rå jagtes af en buk og føler sig stresset af det. Dette vil pladsbukken på ingen måde finde sig i! Bruges kaldet rigtigt, kan det i nogle tilfælde få bukken til at komme ind til kaldet meget hurtigt! – Så vær klar, når du bruger dette kald.

Der er mange bukkekald på markedet, som nok langt hen ad vejen, kan det samme. Vi har dog gode erfaringer med Buttoloen og lokkekaldende fra Klaus Weisskirchen, som er tyskernes foretrukne.

Sådan kalder du

Kaldeteknik er endnu en ting, som der er mange delte meninger om. Nogle mener det er mest effektivt at kalde meget forsigtigt og ikke ret ofte. Andre mener derimod at intensiv kalden i lange serie med kort mellemrum, virker bedst. Derfor vil jeg ikke komme nærmere, hvilke teknikker som er bedst, for jeg ved det ærligt talt ikke. Derimod vil jeg beskrive en teknik, som jeg selv har haft gode erfaringer med, på bukkejagt i Sverige.

De gange jeg selv har brugt lokkekald til bukkejagt (mest i Sverige), har jeg altid startet med at kalde forsigtigt. Jeg gør det, at jeg laver en serie af lammets kontaktlyd, som jeg besvare med råens kontaktlyd. Min ide er at få det til at lyde som om at råen kommunikere med sit lam, så bukken tror at råen er på pladsen. Dette gør jeg så jeg ikke skræmmer bukken, i tilfælde af at han er tæt på pladsen fra start af. Efter et par af disse serier, giver jeg ofte bukken 10 minutter til at vise sig. Det gør jeg da han ofte kommer forsigtigt frem, på denne type kaldeteknik.

Sker der ikke noget i løbet af de første 10-15 minutter på den ovennævnte fremgangsmåde, så skifter jeg over i råen hetz kald, og jeg bruger det faktisk ret aggressivt. Dette har flere gange provokeret bukken til at komme frem som trold af en æske. Nogle gange så hurtigt, at jeg har haft tanken, at han er kommet forsigtigt ind på den første teknik, og så har stået gemt, for at lure situationen.

Hvis du vil vide lidt mere om bukkejagt i brunsten, så er denne video helt sikkert et kig værd.

Gode råd – 5 hurtige

  • Brug ansigtssløring og handsker – Bukken vil være opmærksom på hvor lyden kommer fra og dermed dig
  • Placer dig komfortabelt og i “klarposition” – Bukkene kommer ofte i løbet af sekunder, hvis han er tæt på, når du begynder med at kalde
  • Tænk på vindretningen – Forsøg at have god vind, i den retning, du tror bukken kommer fra
  • Hav kikkertsigtet på lav forstørrelse – Bukkejagt med kald, giver ofte hurtige og “tæt på” situationer, hvor lav forstørrelse er et must.
  • Tro på det! – Første gang man blæser i et lokkekald i naturen, føler man at man skræmmer alt væk! Men du skal bare tro på at det du gør er rigtigt – så kommer han før eller siden

Der er mange flere gode råd til denne type jagt, men det her var enden på vores lille bukkeguide. Jeg håber at du kan bruge det her, som basisviden og så gøre dig dine egne erfaringer herfra.

Tak fordi du læste med og knæk og bræk

header med betalingskort