header med betalingskort

Hvad er optifade?

Optifade er et helt særligt camouflagemønster, udviklet af W.L Gore, som vel nok er mest kendt for “Gore-TEX” membranen, der findes i rigtig meget jagtudstyr. 

Det der gør optifade camouflagen så speciel, er at den tager udgangspunkt i vildtets syn og opfattelse af verden. I modsætning til de andre mærker og mønstre som er lavet ud fra menneskets syn.

Kigger vi eksempelvis lidt på “Realtree” og “Mossy Oak”, som er to af de helt store spillere, når det handler om camouflagemønstre (som er en hel industri i sig selv). Så kan vi se at deres mønstre er lavet til, at afspejle noget som vi mennesker opfatter det. Det kan eksempelvis være et træ, blade, buske eller siv, som mønstret laves meget realistisk efter. Dette giver selvfølgelig også fin mening, da en jæger, ud fra vores opfattelse, så vil være skjult, når han anvender mønstret i det rette miljø – men er vi nu sikre på at dyrene opfatter verden ligesom os ? 

Det spørgsmål stillede folkene hos W.L Gore sig selv, da de skulle lave deres egen camouflage. Resultatet blev optifaden, som er et “camouflage koncept” udviklet med udgangspunkt i de enkelte vildtarters syn. Udviklingen skete med hjælp fra, deres store styrke af forskere og andre eksperter på området, for at sikre optimal effektivitet. 

“The science of nothing”

Grundet det ovennævnte ligner optifaden ikke de mere traditionelle camouflage mønstre, og med menneskelige øjne, ser den faktisk ikke særligt “realistisk” ud. Mønstrene er nemlig mere pixeleret at se på, og ligner ikke rigtig noget, og det er faktisk hele ideen med det. Folkene hos W.L Gore har nemlig lavet mønstrene så jægeren, i vildtets øjne ligner ingenting, fremfor de andre mærker, som forsøger at få jægeren til at ligne noget. Derfor deres slogan “The science of nothing” 

Optifade findes i en række forskellige mønstre, som hver især er udviklet til specielle jagtformer. Der findes eksempelvis en til bjergjagt, jagt i åbent terræn og en til ande- og gåsejagt.

Vi vil i dette indlæg fokusere på “Optifade Marsh”, som er udviklet specielt til ande- og gåsejagt.

Optifade Mønstre

Hvad er der specielt ved Optifade Marsh ?

Optifade Waterfowl Marsh er et specialudviklet camouflagemønster, som tager højde for, hvordan ænder og gæs ser verden under dem.

Mønstret gør dig uigenkendelig i dit byttes øjne, da det er baseret på ænders og gæs’ visuelle evner. I stedet for et mønster, der får dig til at ligne dine omgivelser, ligesom de fleste andre camo-mønstre, får OPTIFADE jægeren til at fremstå som “ingenting”.

GORE™ gik sammen med de bedste biologer inden for dyresyn og førende eksperter i militær camouflage for at udvikle et mønster, der ikke bare gemmer jægeren, men faktisk får ham/hende til at forsvinde, i dyrenes øjne, og det virker til at de er lykkedes med opgaven. I hvert fald er “Optifade Marsh” nu at finde, hos nogle af de mest prominente producenter af udstyr til ande- og gåsejagt.

Hvordan det virker

Fugle er særligt følsomme over for farver og kontinuitet med deres omgivelser. Derfor er Marsh mønstret, lavet til at forvirre fuglenes syn. Især farverne er blevet manipuleret for at skabe en stor dybde.

Ande- og gåsejagt foregår ofte i et miljø med store kontraster i lys og farver. Eksempelvis vil ovenlys fra horisonten eller sollys reflekteret fra vandoverfladen skabe koncentrerede lyspletter. For at falde ind i det miljø, bruger “Optifade Marsh” både, elementer der er lyse i farven og elementer der er mørkere i farven. Det giver et så naturligt udtryk, som muligt.

Mens de fleste andre mønstre er designet, med udgangspunkt i at vildtet er på jorden og ser på jægeren. Så tager “Optifade Marsh” højde for, at fuglene normalt er i bevægelse, og desuden befinder sig over jægeren, under indflyvningen. Derfor er mønsteret i “Optifade Marsh”, mere lodret end camouflagemønstre designet til, jagt på eksempelvis klovvildt.

Videoen her, giver et rigtig godt indblik i teknologien bag mønstret

Hvorfor bruge det på jagten

Hvis vi tager udgangspunkt i, at det der bliver sagt om tankerne bag optifade, er sandt. Så giver det rigtig god mening at anvende camouflagen på praktisk jagt, da dyrene simpelthen har sværere ved at opdage jægeren. Det er selvfølgelig svært at spørger ænderne om hvordan de ser verden og om mønstrene rent faktisk virker, men alt tyder på at der er noget om snakken. Produkterne er i hvert fald blevet yderst populærere og store brands som Sitka Gear, og RigÉm Right, har haft stor succes, med at anvende mønstrene.

Vi fører både et stort udvalg af skjul, beklædning og tasker/tilbehør i optifade camouflage, og har været glade for at anvende det på jagt. – Hvad enten det har været i rørskov efter ænder, på majsmarker efter duer, eller på markerne efter gæs. Så vi tror på at det virker, og så syntes vi desuden bare, at mønstrene ser rigtig fede ud.

header med betalingskort